Beyzade Haber

Tesla ve Volvo arasındaki fark belli oldu! Karşılaştırma sonuçları açıkladı

GÜNDEM

Tesla ve Volvo'nun otonom sürüş testleri yapıldı. Tesla ve Volvo'nun otonom sürüş karşılaştırması sonuçları belli oldu.

Türkiye'de son dönemde hayatımıza giren otonom sürüş sistemleri testlerine devam ediyor. Otomobil tutkunlarının merak ettiği kıyaslama Sigorta Enstitüsü Karayolu Güvenliği (IIHS) tarafından yapıldı. 
Sigorta Enstitüsü Karayolu Güvenliği (IIHS), tarafından yayınlanan verilere göre, otonom sürüş sistemlerinin güvenlik performansına ilişkin ilginç sonuçlar ortaya koydu. 
Yapılan testlerde Tesla'nın otopilot sistemi ve Volvo'nun Pilot Assist teknolojisi karşılaştırıldı. Buna göre, Tesla sahipleri, 19.300 km yol boyunca otopilot sistemini kullandı ve sürücüler 3.858 defa güvenlik uyarısıyla yola odaklanmaları konusunda uyarıldı. Volvo sürücüleri ise otonom sürüş zamanının %30'unda güvenlik alarmı aldı.
Tesla'nın Full Self-Driving (FSD) teknolojisi henüz seviye 5’e ulaşmamış olsa da, seviye 2-2,5 civarında bir performans gösteriyor. FSD'nin, sürüş sırasında yaptığı bazı manevraların oldukça etkileyici olduğu belirtiliyor. Mevcut trafik kazalarının %95'inin insan hatasından kaynaklandığı göz önüne alındığında, bu tür otonom sistemlerin bugünkü halleriyle bile önemli katkılar sağladığı ifade ediliyor.
Seviye 5 otonom sürüş teknolojisine ulaşmanın çok büyük bir masraf ve uzun yıllar süreceği tahmin ediliyor. Teknolojinin zamanla ucuzlayacağı öngörülüyor ve bu gerçekleştiğinde, tamamen otonom araçların kullanıldığı bir dünyada daha basit ve düşük maliyetli araçların tercih edileceği hayal ediliyor. Bu değişim, sadece teknoloji alanında değil, sosyal ve kültürel yaşamda da büyük etkiler yaratacak ve insanların yeni yaşam sistemlerine uyum sağlamalarını gerektirecek.
Otonom araçların geleceği, sadece sürüş güvenliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda mobilite anlayışımızı da kökten değiştirecek.
Kaynak: KARAR
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.