Beyzade Haber

Tunceli'de ceviz mevsimi geldi: Kilosu 250 TL!

EKONOMİ

Tunceli'nin yüksek ve sarp yamaçlarındaki ceviz ağaçları, ekim ayıyla birlikte yerel halkın zorlu bir hasat maratonuna başlamasına sahne oldu.

Ekim ayının gelmesiyle beraber Tunceli'nin Pülümür ilçesinde ceviz hasadı başladı.
Güneşin altında yaklaşık bir hafta boyunca bekletilerek altın sarısına dönen cevizler, ilçenin bereketli topraklarından toplanıyor. Toplanan cevizler, daha sonra teneke ya da kilo hesabı ile iç piyasanın yanı sıra civar illerde satışa sunuluyor. 
İmece usulüyle gerçekleştirilen hasat, hem yöre halkının bir araya gelmesini sağlıyor hem de ilçenin doğal ve sağlıklı ürünlerinin tanıtımına katkı sağlıyor. Tunceli'nin cevizi, yerel ekonomiye can verirken, aynı zamanda sofralarımızın da vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
Merkez Mahallesi’nde hasada başlayan Mahmut Ateş, hasat ile ilgili şunları söyledi:
Cevizlerin bulunduğu alanı el birliğiyle oluşturduklarını ve hasadı da imece usulü ile yaptıklarını aktaran Ateş, "Bahçede Tunceli merkezden, Pertek’ten, Düzce’den gelen arkadaşlarımız var, hep beraber bu işi yapıyoruz. Buna rağmen en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ürünün toplanması, kurutulması zahmetli. En az 20 günümüzü alıyor. Ülkenin ekonomik durumuna da baktığımız zaman insanların alım gücü de düşük. Bizim için hobi gibi bir şey. Buradan para kazanıyor değiliz. Zaten yaptığımız masraf alacağımız paradan fazla" ifadelerini kullandı.
Tunceli’nin Pülümür ilçesinin yanı sıra Nazımiye, Hozat, Ovacık, Pertek ve Çemişgezek ilçelerinde de hasadına başlanan cevizlerin kilosu ortalama 250 liradan satılıyor.
"Atıl durumda olan 20 dönüme yakın bir arazide ceviz üretime yapmaktayız. Tabi bunu kolektif bir şekilde arkadaşlarla beraber yapıyoruz. Benden evvel rahmetli babam ve annem, aile bireylerimiz, çevre ve doğaya gönül vermiş dostlarımızla beraber bu işleri yaptık. Bizler eskiden beri ceviz işleri yapıyoruz. Köylerden cevizleri alır Çorum Niksar’a kamyonlarla götürüp satardık."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.