Beyzade Haber

TZOB: Arpa ve buğday fiyatları revize edilmeli

EKONOMİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arpa ve buğdayda müdahale alım fiyatlarının revize edilmesini istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2023-2024 üretim sezonunda düzensiz ve geç gelen yağışlar ile ani sıcaklık artışlarının bitkide dane oluşumunu olumsuz etkilediğini belirtti.
Bayraktar, sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ani sıcaklık değişimlerinin bitkiyi strese soktuğunu ve bunun verim düşüşlerine yol açtığını ifade etti. Sıcaklıklardaki aşırı yükselişlerin bitkinin su ihtiyacını artırdığını ve dolayısıyla sulama talebini artırarak üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükselttiğini söyledi.
Bayraktar, nisan ve mayıs aylarındaki yağış miktarlarını paylaşarak, hububatın suya en çok ihtiyaç duyduğu mart, nisan ve mayıs aylarında düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturduğunu belirtti. Hasadın bu yıl erken başladığını ve ülke genelinde neredeyse yarısının tamamlandığını ifade eden Bayraktar, Çukurova'da verimde geçen yıla göre artış görüldüğünü ancak bazı bölgelerde çiftçilerin umduğunu bulamadığını kaydetti.
İklimsel nedenlerle özellikle arpa rekoltesinde önemli oranda düşüş beklendiğini söyleyen Bayraktar, hasadı devam eden arpada rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 15 azalarak 9,2 milyon tondan 7,8 milyon tona, buğday rekoltesinin ise yüzde 8-10 azalarak 22 milyon tondan yaklaşık 20 milyon tona düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Bayraktar, serbest piyasada fiyatların müdahale alım fiyatının altında gerçekleştiğini ifade ederek, arpa ve buğday fiyatlarının geçen haftaya göre sırasıyla yüzde 7,7 ve yüzde 6 oranında gerilediğini söyledi. Arpa fiyatlarının ton başına 7 bin 70 lira, ekmeklik buğday fiyatlarının ton başına 9 bin 8 lira, makarnalık buğday fiyatlarının ise ton başına 9 bin 607 lira seviyelerine kadar düştüğünü kaydetti.
Buğday fiyatlarında müdahale alım fiyatı açıklandıktan sonraki dönemlerde borsalarda yüzde 5 ile yüzde 13,4, arpada ise yüzde 10,7 ile yüzde 14,8 oranlarında düşüş olduğunu belirten Bayraktar, özellikle küçük aile işletmelerine sahip üreticilerin ürünlerini müdahale alım fiyatının oldukça altında tüccara satmak zorunda kaldığını ifade etti.
Bayraktar, bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması ve rekoltenin düşeceği göz önünde bulundurularak acilen açıklanan müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Buğday için ton başına 1750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi desteğinin artırılması gerektiğini belirtti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.