Beyzade Haber

Ukrayna’ya ‘soğuk duş’… Net konuştu… Savaşın seyrini nasıl etkileyecek?

DÜNYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin yaptığı açıklamada Ukrayna’nın NATO’ya üye olamayacağını açıkça söyledi.

Rusya ile savaşta 35 bine yakın askerine kaybeden Ukrayna giderek daha da yalnızlaşıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin olarak "Savaş halindeki bir ülkenin NATO üyesi olamayacağını anlamanın çok önemli olduğuna inanıyorum." dedi.Scholz açıkça Ukrayna’nın NATO’ya üye olamayacağını söyledi.
Oysa 2022 yılında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy büyük bir heyecanla ülkesinin NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalamıştı.

Ukrayna'nın fiili olarak NATO'nun bir müttefiki olduğunu belirten Zelenskiy " Finlandiya ve İsveç'in bu yıl Üyelik Eylem Planı olmadan İttifak'a katılmaya başladığını gördük. Bu adil. Bu Ukrayna için de adil. Güvenliğin alternatifi yoktur. Ancak bunu garanti altına almak için kararlılık gerekir. Ukrayna'nın NATO'ya hızlandırılmış katılım başvurusunu imzalayarak kararlı adımımızı atıyoruz." sözleriyle onlar olduysa biz neden olmayalım demek istemişti.
Fakat aradan geçen iki yıla rağmen Ukrayna’nın NATO üyeliği hala bekletiliyor.
 Bu duruma ilişkin en yeni açıklama Almanya Başbakanı Olaf Scholz’tan geldi. Scholz, ZDF televizyon kanalında katıldığı programda Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusundaki tartışmaları değerlendirdi. Scholz, "Savaş halindeki bir ülkenin NATO üyesi olamayacağını anlamanın çok önemli olduğuna inanıyorum." dedi.
Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda Washington'da ve Vilnius'ta karar aldıklarını ve beklentilerini açıkladıklarını anlatan Scholz, "Ancak şu anda bu kararın ötesinde yeni bir karara gerek olmadığına inanıyorum." diye konuştu.
Yani Scholz Ukrayna beklemeye devam edecek dedi.

Ukrayna'ya destek verirken bunun Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmemesini sağlayacak sağduyulu adımlar atılmasının gerektiğini belirten Scholz, bir anlamıyla Rusya ile daha fazla sorun istemediklerini söylemiş oldu.
Gerilimi tırmandıracak silahları Ukrayna'ya tedarik etmeyeceklerini de söyleyen Scholz, Alman Taurus füzelerinin teslimatını örnek göstererek, "Benim görüşüm açık. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu ve açıkça Ukrayna’ya sırtını döndü.
Ukrayna Rusya savaşının en başından beri Rus lider Putin, sürekli olarak Rusya'nın NATO tehdidi altında olduğunu vurgulayarak Ukrayna’la girilen savaşın nedeni olarak NATO yayılmacılığını göstermişti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.