Beyzade Haber

Uzmanında uyarı: Uyuz vakaları her gün artıyor

SAĞLIK

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, hızla artan uyuz salgınına karşı uyarılarda bulundu. Temas yoluyla bulaşan uyuzun, özellikle aile içinde hızla yayılabildiğini vurgulayan uzman, "Bir kişide görülmesi tüm aileyi risk altına sokar" dedi.

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, hızla artan uyuz salgınına karşı uyarılarda bulundu. Temas yoluyla bulaşan uyuzun, özellikle aile içinde hızla yayılabildiğini vurgulayan uzman, "Bir kişide görülmesi tüm aileyi risk altına sokar" dedi.
Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, hızla artan uyuz vakalarına dikkat çekti. Uyuzun son birkaç yıldır ülkemizde oldukça yaygın görülen salgın hastalıkların başında geldiğini belirten Pekmezci, hastalığın temas yoluyla bulaştığını söyledi.
Uyuzun özellikle aile içinde hızla yayıldığını vurgulayan Dr. Pekmezci, “Bir kişide görülen uyuz, tüm aileyi risk altına sokar. Bu nedenle belirtilerin dikkatle takip edilmesi şart” dedi.
Pekmezci, yoğun kaşıntı ve kırmızı döküntülerle kendini gösteren hastalığın doğru tedavi edilmemesi durumunda daha ciddi cilt sorunlarına yol açabileceği belirtildi.

Uyuzun yoğun kaşıntıyla kendini belli ettiğini ifade eden Dr. Pekmezci, “Uyuz, temas yoluyla bulaşır ve vücutta daha çok kaşımaya bağlı sıyrıklar şeklinde görülür. Çizikler ve farklı yerlerde kırmızı noktalar olarak ortaya çıkar. Özellikle sıcak bir evde yatağa yattıktan sonra kaşıntı daha da artar ve kişiyi uykusundan uyandırabilir. Ailede bir kişide uyuz vakası görülmesi durumunda, tüm ailenin tedavi edilmesini tercih ediyoruz. Hastalığın kuluçka süresi genellikle bir hafta ile bir ay arasında değişir” dedi.

Hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Pekmezci, “Hastalığın birkaç tedavi yöntemi bulunuyor. Bunlar, dışarıdan uygulanan ilaçlar ve ağız yoluyla alınan ilaçlar olarak ikiye ayrılır. Dışarıdan kullanılan ilaçlar, permetrin ya da kükürtlü karışımlardan oluşur. Ancak bu ilaçların kullanımı zor olduğu için genellikle ağız yoluyla tedaviyi tercih ediyoruz. Burada uygulama çok daha kolaydır” ifadelerini kullandı.

Hastalığın bebeklerde ve yaşlılardaki seyrine değinen Dr. Pekmezci, “Bebeklerde ve yaşlılarda hastalık farklı seyredebilir. Yaşlılarda fazla bir deri belirtisi görülmeyebilir. Sadece kaşıntı olarak kendini gösterebilir, bu da kuruluğa bağlı cilt rahatsızlığı olarak algılanabilir. Bebeklerde ise yine yetişkinlerden farklı olarak avuç içi, ayak tabanları ve kafa derisinde kırmızı döküntüler ve yaralar görülebilir. Bu süreci iyi ve doğru takip etmek gerekmektedir” diye konuştu.
Kaynak: DHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.