Beyzade Haber

Vatandaş yağmurdan kaçarken doluya tutuldu, zam katlanarak geliyor

EKONOMİ

Türkiye'de akaryakıt fiyatları yeniden yükselişe geçiyor. Benzin ve motorinde beklenen zam, EPDK'nın müdahalesiyle ertelenmişti. Ancak bu erteleme, zam oranının daha da artmasına neden oldu. Şimdi tüketiciler, daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacak.

Benzin ve motorine 21 Haziran'da yapılması planlanan zam, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) müdahalesiyle ertelenmişti.
Ancak erteleme zammın daha da artmasına neden oldu. Son dakika gelen bilgilere göre, benzin ve motorine zam 24 Haziran Pazartesi gecesi yarısından itibaren geçerli olacak.

EPDK’nın müdahalesiyle ertelenen zam, bu gece yürürlüğe girecek. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, ertelenen zam yeniden ertelenmezse 24 Haziran Pazartesi gecesi itibarıyla yüklü zamlar gelecek.
Buna göre benzin fiyatı litre başına 2 lira 1 kuruş, motorin fiyatı ise 1 lira 69 kuruş artacak. Daha önce 21 Haziran için beklenen zamda, benzin fiyatı litre başına 1 lira 64 kuruş, motorin fiyatı ise 1 lira 63 kuruş artacaktı. Ancak şimdi zam daha da yükseldi.
Sektör kaynakları, EPDK'nın resmi formüle rağmen yaptığı keyfi ertelemenin ardından zammın büyüdüğüne dikkat çekiyor.

Akaryakıt fiyatları, dolar kuru ve uluslararası benzin fiyatlarının ortalaması alınarak otomatik olarak hesaplanıyor. Ancak bazı dönemlerde EPDK, zamları erteleyebiliyor.
Yeni zamla birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul’da yaklaşık 42,31 TL, Ankara’da 43,29 TL, İzmir’de ise 43,55 TL olacak. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul’da 42,36 TL, Ankara’da 43,37 TL, İzmir’de ise 43,76 TL’ye yükselecek.

Son yıllarda kur ve vergi artışları nedeniyle hızla artan akaryakıt fiyatlarına, temmuz ayı başında yeni bir zam daha gelecek. 2024 senesinin Ocak-Mayıs arası döneminde ÜFE’de yüzde 17,87’lik bir artış meydana geldi. 3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da netleşecek.
Güncel olarak maktu ÖTV tutarları, 1 litrelik benzinde 9,45 lira, 1 litre motorindeyse 8,86 lira düzeyinde bulunmakta. Temmuz ayında beklenen bu yeni zam, akaryakıt fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak.
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.