Beyzade Haber

Zararlarını öğrendikten sonra kaşık kaşık yemekten vazgeçeceksiniz! Araştırmalar söylüyor

SAĞLIK

Vücudu yoran gıdalardan biri olan şekere dair yapılan son araştırmanın sonuçları epey şaşırtıcı. Peki şeker zararlı mı, zararları neler? İşte şekere ilişkin yapılan o araştırmanın sonuçları…

İnsan yaşamının uzun olabilmesinin temel sebeplerinden biri olan doğru beslenme biçimi, beslenme uzmanlarının sıklıkla hatırlattığı konular arasında yer alıyor. Özellikle de beslenmeye dair kritik uyarıları sıklıkla yenileyen beslenme uzmanları, bugüne dek defalarca şekerden uzak kalınması gerektiğini söylemişti. Bir kez daha şekerden uzak kalınması gerektiğini söyleyen beslenme uzmanları, bu kez yapılan bir araştırmaya işaret ediyor. Bu araştırmaya göre; şeker, vücuda tahmin edilenden daha çok zarar veriyor. Peki şeker zararlı mı, zararları neler? İşte şekere ilişkin yapılan o araştırmanın sonuçları…
Yapılan son araştırmaya göre, tatlı tadıyla herkesin çok sevdiği şeker ve şekerli yiyecekler, karaciğeri mahvediyor. Evet, kesinlikle doğru kelime mahvediyor! Yenilen şekerli gıdalar, karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyorken, aynı zamanda karaciğer yağlanmasına karşı riski de arttırmış oluyor. Araştırma özellikle fruktozun karaciğerde yağ sentezini artırarak karaciğer sağlığını olumsuz etkilediğini göstermiş bulunuyor. Başka bir deyişle, kontrolsüz bir şekilde tüketilen şeker, eninde sonunda karaciğeri siroza sürüklüyor.
Sadece karaciğer için değil, aynı zamanda kilo alımı açısından da önemli bir risk faktörü olan şeker, vücudu da yağlandırıyor. Özellikle de işlenmiş gıdalar ve içeceklerdeki yüksek şeker içeriğinin vücut ağırlığını arttırdığına dikkat çeken son araştırma, vücudun ödem tutma sebeplerinden biri olarak da şekeri görüyor. Bu nedenle obezite riskinin şekerle arttığını söyleyen araştırma, şeker alımının bunun için de kontrollü olması gerektiğini belirtiyor.
Araştırmalara göre, kontrolsüz bir şekilde tüketilen şekerli gıdaların ve içeceklerin en çok sebep olduğu hastalık tip 2 diyabet. Şeker hastalığının bir numaralı sebebi olarak görülen yüksek şeker tüketimi, insülin direncini artırarak kan şekerinin kontrolünü zorlaştırdığı için uzmanların tavsiyesi olmuyor.
Gelelim doğrudan sebep olduğu diş çürüklerine… Şekeri fazla tüketmek, diş erozyonuna neden olduğu gibi diş çürüklerini de ortaya çıkarıyor. Bu da düzenli bir şekilde yüksek şekerli gıdalar tüketmenin diş kaybetme riskini ortaya çıkardığını gösteriyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.