Bilindiği gibi Hatay halkı 6 Şubat depremlerinde en fazla ulaşım sorunundan çekti.
O nedenledir ki yardımların Hatay’a, özellikle Antakya’ya gelmesi bir hayli gecikti, yardım tırları ve ekipleri günlerce yollarda takılı kaldı.
Bunun en büyük nedeni Havaalanının depremde zarar görmesi, Nurdağı- Hatay yolunun çökmesiydi. Ayrıca İskenderun Limanının günlerce yangına teslim olması da cabasıydı.
Tek alternatif olan Belen Antakya karayolunun da gelen giden araçlarla tıkanması büyük bir felakete yol açmış, günlerce yardım ekipleri, araç gereçleri ve tırları Antakya’ya yetişememişti.
O günden Aralık başına kadar Hatay tüm bakanları görmüş, ancak Ulaştırma Bakanını görememişti. Ta ki Aralık ayı başına kadar.
Halbuki Hatay havaalanı deprem gününden beridir ulaşıma açılamamış, aradan 10 ay geçmesine rağmen sınırlı sayıda uçağın inmesine izin verilir duruma gelmişti.
Belen’e kadar gelen e-5 Otoyolu ise çok daha önceden plan ve projelere konu olmasına rağmen bir adım bile ilerleme kaydedilmeden o şekilde duruyordu. Hatta zaman zaman oluşan kazalarla tek yol şeride düşüyor, geçişler işkenceye dönüşüyordu.
Hatay Halkı havaalanı ve alternatif yollar için sesini yükselttikçe Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan farklı demeçler çıkıyor, gah Osmaniye’ye hızlı tren projesinden bahsediyor, gah Artvin’e yapılan viyadüklerin bitişini ve açılışını anlatıyordu.
Ancak Hatay hiç gündeme gelmiyor, depremin getirdiği sıkıntıların üzerine bir de can alıcı ulaşım sorunları devam ediyordu.
Nihayetinde Bakan Uraloğlu Aralık ayınnın başında İlimize geldiler. Halkta büyük bir umut ve beklenti oluştu. Uraloğlu yaptığı incelemeler sonucunda basının karşısına geçti ve şu açıklamaları yaptı :
“Şimdi yeni Hatay Havalimanımızı güçlendirilmiş zemin aynı zamanda 14 kilometre uzunluğundaki çevre güvenlik duvarını yeniden inşa ederek havalimanının bulunduğu alanı sel taşkınlarından koruyacağız. Projemiz kapsamında, PAT sahalarının uygun bir kota getirilerek drenaj sistemi ile yenilenmesi, ayrıca mevcut binaların güçlendirme ve onarım işlerinin yapımını başlıyoruz. Terminal, teknik blok kule, itfaiye binası, kuvvet santrali, lojman ve garaj binalarını güçlendireceğiz. 3 bin metre uzunluğu ve 45 metre genişliği ile geniş gövdeli uçakların inebileceği şekilde ilave yeni bir pist inşa edeceğiz. 2 bin 720 metre uzunluğunda yeni paralel taksi yolu, 2 hızlı çıkış ve 4 bağlantı taksi yolu inşa edeceğiz. Apron ve çevre güvenlik yolunu yenileyeceğiz. Yeni ısı merkezi, regülatör binaları, nöbetçi kulübeleri ve çevre düzeni imalatlarını da yapacağız.”
…Tüm bu çalışmalarımızı 2026 yılı ilk çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz.”
Yani Havaalanının bitişi için 3 yıl sonrasını işaret ediyordu. İstanbul havaalanı gibi bir projeyi 3 yılda bitiren bir iktidarın bakanı sıra mevcut havaalanının tadilat ve ıslahına 3 yıl gibi bir süre veriyordu.
Bu bir müjde değil Hatay halkına soğuk duş etkisi yapan bir haberdir. Tüm vekiller ve Belediye başkanları Ulaştırma Bakanının bu haberini revize etmek ve Hatay’ın nefes borularını açmak üzere çalışma yapmak durumundadır.
Hatay halkının artık beklemeye tahammülü kalmamıştır. Belediye Başkan adaylarının da ilk vaadleri bir taraftan İmar olurken, diğer taraftan da Hatay’ın nefes kanallarını bir an önce açmak olmalıdır.