Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, düzenlediği basın toplantısında eczanelerin karşı karşıya olduğu ekonomik ve yapısal sorunlara dikkat çekti. En önemli sorunların başında ilaç temini olduğunu belirten Abbasoğlu, bu konuda acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
"İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ GÜNCELLENMELİ"
Ekonomik zorluklarını aşabilmesi için 2004 yılından bu yana yürürlükte olan İlaç Fiyat Kararnamesi’nin günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Abbasoğlu, “Mevcut sistem, eczacıların kârlılığını tamamen ilaç fiyatlarına bağımlı hale getirmiş durumda. Kademeli kârlılık yerine sabit kârlılık getirilmeli ve enflasyona bağlı düzenli güncellemeler yapılmalıdır. Bunun yanında, uzun vadeli çözüm olarak yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
ECZANELER İÇİN BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Abbasoğlu, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında yürütülen İlaç Temin Protokolü'nün süresinin dolmasına rağmen, dört aydır yeni bir anlaşmaya varılamadığına dikkat çekerek bu belirsizliğin hem eczacıları hem de hastaları zor durumda bıraktığını ifade etti. Abbasoğlu, Eczanelerin ekonomik darboğazdan çıkabilmesi için SGK ile yapılan protokolde indirim oranlarının ve reçete başı hizmet bedellerinin güncellenmesi gerektiğini söyledi.
"HASTALARIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ"
Bazı ilaç firmalarının SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan vazgeçtiğini belirten Abbasoğlu, “Bu durum, ilaç fiyat farklarının hastalarımıza yüklenmesine neden oluyor. Özellikle kronik hastalar için ciddi bir maliyet oluşturuyor. İlaç firmaları ile SGK arasında çözülmesi gereken bu sorun nedeniyle hastalar ile eczacılar karşı karşıya getiriliyor. Bu haksız durumun düzeltilmesi için acil adımlar atılmalıdır” dedi.
"MUAYENE ÜCRETLERİ ARTARKEN, ECZACILAR VEZNEDARA DÖNÜŞTÜ"
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle birlikte özel hastanelerde muayene ücretlerinin 15 liradan 50 liraya, eğitim ve araştırma hastanelerinde ise 7 liradan 45 liraya yükseltildiğini hatırlatan Abbasoğlu, “Sağlık hakkı Anayasal bir güvencedir. Ancak bu tür artışlar, vatandaşların sağlık hizmetine erişimini zorlaştırıyor. Ayrıca, muayene ücretleri ve reçete katılım paylarının tahsilinin eczacılara yüklenmesi, eczacıları veznedar konumuna getiriyor. Bu uygulamalar bir an önce son bulmalıdır” diye konuştu.
"ECZANELERİMİZ KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA"
Eczacıların taleplerine hala kalıcı bir çözüm üretilmediğini vurgulayan Abbasoğlu, “Eğer bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına ulaşamayacak, eczanelerimiz kapanacak ve halk sağlığı büyük bir krize sürüklenecek. Mesleğimize yapılan haksızlığı kabul etmiyoruz ve mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.