2024 çiftçi BAĞKUR primi ne kadar?

Birçok çiftçi, 2024 yılı için geçerli olan Bağ-Kur primlerinin aylık ödemlerinin ne kadar olduğunu araştırmaya devam ediyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamalardan sonra çiftçi Bağ-Kur primleri de değişti.

EKONOMİ 07.09.2024, 12:20
2024 çiftçi BAĞKUR primi ne kadar?
Tarım Bağ-Kur’u ya da çiftçi Bağ-Kur’u olarak bilinen sigorta kolu, kişinin kendi nam ve hesabına çiftçilik yapması halinde dahil olduğu sosyal güvenlik türüdür. Diğer sigorta kollarında kişilerin aylık primleri iş verenleri tarafından ödenirken, tarım Bağ-Kur sosyal güvenlik koluna dahil olan çiftçiler ise kendi primlerini kendileri ödemektedir. Aylık olarak ödenen primler, her yıl güncellenmektedir. TÜİK tarafından yapılan açıklamalar ile güncellenen asgari ücret tutarı, sigorta primlerinin de değişmesini etkilemektedir. Son olarak yapılan açıklamalardan sonra çiftçi Bağ-Kur prim ücretleri 2024 yılını son ayına kadar geçerli olacak şekilde güncellenmiştir.

Tarım Bağ-Kur primi, 2024 yılında ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere, aralık ayının sonuna kadar 6.900,86 TL olarak belirlenmiştir. 2024 asgari ücret tespit komisyonu tarafından tespit edilen asgari ücret tutarları ile çiftçilerin ödemesi gereken Bağ-Kur primi tutarları da revize edilmiştir. Bu durumda 2024 yılında çiftçilerin ödemesi gereken aylık prim tutarı, yıl başına göre yüzde 49,11 artarak 6.900,86 TL olarak tespit edilmiştir.

Tarım Bağ-Kur’u üzerinden devlet tarafından yapılan destekleme, 2008 yılından itibaren her yıl bir gün azaltılarak devam etmektedir. Bu kapsamda 2024 yılı için çiftçiler brüt asgari ücret olan 20.002,50 TL üzerinden otuz prim günü ödeme yapacak. En son 2022 yılında sağlanan bir günlük devlet desteği ise bu yıl uygulanmamaktadır. 5510 sayılı Kanun uygulaması öncesinde çiftçilerin ödediği prim günü on beş olarak hesaba alınmakta ve kalan on beş günlük prim desteği devlet tarafından sağlanmakta idi. Ancak kademeli olarak bu süreçte tamamlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu bulunmayan çiftçiler için sağlanan ilave beş puanlık indirim hesaba katılığında çiftçilerin ödemesi gereken aylık prim tutarı 5.865,73 lira olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda daha önce de bilindiği gibi aylık olarak yapılan prim ödemeleri 2022 yılından itibaren ocak ve haziran aylarında iki taksit şekilde, temmuz ve aralık aylarına ait prim borçlarını da takip eden yılın ocak ayı sonuna kadar ödemek üzere çiftçilere kolaylık sağlanmıştır.

Tüm çalışanların en çok araştırdığı konuların başında elbette ‘ne zaman emekli olurum?’ sorusu yer alıyor. Sigortalı çalışanlar yedi bin iki yüz prim günü ile emekli olurken, tarım Bağ-Kur’lu çiftçiler dokuz bin prim gününe ihtiyaç duyuyor. Ancak bu konuda çiftçilere kolaylık sağlayacak adımların atılması bekleniyor. Daha düşük prim günü düzenlemelerinin yapılması halinde Bağ-Kur sigorta koluna ait çalışan çiftçilerin de makul yaşlarda emekli olması sağlanabilir.

2024 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı, farklı birçok kalemdeki fiyatlarında değişmesine etki ediyor. Bu kapsamda Bağ-Kur primlerinde de belli başlı değişiklikler meydana geldi. Sigorta türüne göre belirlenen Bağ-Kur primleri şu şekilde açıklanmıştır;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Eylül 2024
İmsak 04:55
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:06
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı