22 Yılda 3 Trilyon dolar vergi toplandı! Vergi düzenlemeleri tek tek hayata geçiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçe açığını kapatmak için ek vergiler ve birçok alanda yeni vergi düzenlemelerine gitti. Yapılan düzenlemelerle birlikte devlet halktan 1 Trilyon lira toplamayı hedefliyor. Son 22 yılda ise devlet toplamda kişi başı 35 bin dolar vergi topladı.

EKONOMİ 12.06.2024, 09:00
1
22 Yılda 3 Trilyon dolar vergi toplandı! Vergi düzenlemeleri tek tek hayata geçiyor
Türkiye'de yaşanan ekonomik sorun ve buna bağlı olarak yüksek enflasyon vatandaşları büyük oranda zorluyor. Döviz kurlarındaki artışlar ve yanlış ekonomik adımlar nedeniyle 2 senedir devam eden kriz büyük bir sorun haline geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek'in atanmasıyla birlikte ekonomiyi düzeltme adına sıkı para politikasına geçildi. 
Türkiye ise son dönemde yaşanan vergi haberleriyle karşı karşıya kaldı. Türkiye'nin en önemli gündem maddesi. Özellikle Borsa İstanbul'a getirilmesi düşünülen işlem vergisi haberi oldu. 
Habertürk'ün haberine göre,  Yatırımcılar, getirilmesi düşünülen bu verginin bir yandan şirketlere halka arzlar yoluyla önemli oranda kaynak sağlayan diğer yandan Türkiye'ye gelmesi beklenen global fon akımlarının önemli adresi olan borsanın bu iki işlevini sekteye uğratacağını düşünüyor.  Borsa'da yapılacak olan vergilendirme sistemi bayram sonrasına gelirse Maliye Bakanlığı işlem vergisini adı altında (onbinde 2 olarak düşünülüyor) bu vergi ile yılda en iyi ihtimalle 5-6 milyar lira vergi alabilecek. 
Yaşanan bu vergi yağmurlarında vergi almak isteyen Hazine ve Maliye Bakanlığının son 22 vatandaşlardan aldığı vergi belli oldu. 

Türkiye'de uygulanan ekonomik vergilendirme sistemi 2002 yılından bugüne kadar toplam 22 yılda devlet yaklaşık 3 trilyon dolar vergi toplamış.  Yapılan araştırmaya göre, Türk Lirası ile vatandaş ve şirketler tam 16,1 trilyon liralık vergiyi devlete ödemiş. Bu rakamın en yüksek vergi alınan kısmı vatandaş oldu. Şirketler ise bu paranın yüzde 10'luk kısmını kapsadı. Türkiye genelinde 22 yılda toplanan verginin kişi başı karşılığı ise ortalama 35 bin dolar demek.

Yapılan araştırmaya göre, Türk Lirası bazında en fazla vergi geçen yıl 5,1 trilyon lira (Kaynak GİB) olarak alındı. Tabii ki artan enflasyonla birlikte son 3 yıldaki vergi tutarı Türk Lirası bazında katlandı. Ancak dolar bazında bakıldığında en çok vergi, Türkiye ekonomisinin parladığı dönemler olan 2012 ve 2013'te 178'er milyar dolar olarak toplandı. Yaşanan ekonomik krizinin etkileri olarak  ÖTV ve KDV'ye zamlar gelmişti. buda busene toplanan vergi hacmini yükseltti. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Haziran 2024
İmsak 03:28
Güneş 05:14
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı