7 büyüklüğünde deprem kapıda! Fay şehrin ortasından geçiyor

Savrun Fayı ve bileşenleri sayılabilecek fay hatlarında inceleme yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Alican Kop , deprem riski taşıyan o ilimizi uyardı.

ÇEVRE 12.09.2024, 12:10
7 büyüklüğünde deprem kapıda! Fay şehrin ortasından geçiyor
6 Şubat depreminde en büyük can v mal kaybının yaşandı Kahramanmaraş'ta yeni bir inceleme gerçekleştirildi. Kahramanmaraş'ın Göksun ve Andırın ilçelerinden geçen Savrun Fayı'na ilişkin inceleme yürüten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Alican Kop, önemli açıklamalar yaptı.

Dr. Kop, Savrun Fayı üzerinde açtıkları hendeklerde elde edilen veriler fayın aktif olduğunu ve geçmişteki büyük depremlerin ortaya çıktığını gösterdiğini belirtti.

Kaynak: GÜNBOYU
Kop, "Bazı bilim insanları Savrun Fayı'nın varlığını bile kabul etmezken, biz burada fayın kuvaterner parçaları net bir şekilde belgeliyoruz. Savrun Fayı, olmayan veya aktivitesi olmayan, ölü bir fay değil, bu fay kuvaterner aktivitesi kesin olan, geçmişte depremler üretmiş bir fay" dedi.
Savrun Fayı'nın yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda olduğunu ve Adana'nın Kozan ilçesine kadar uzanabileceğini belirten Kop, bölge sismik açıdan büyük risk taşıdığını vurguladı.  Kop, kent merkezinde yer alan kalıntılar bu durumda karşı hazır olması genişlemeye dikkat çekti.
Kop, ''Doğanşehir, Nurhak, Ekinözü ve Göksun'dan güneye doğru devam eden Çardak Fayı'nın kırılmasıyla meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin çok yıkıcı bir etkide bulunduğunu hatırlatarak, bahse konu fayın Savrun Fayı'nı olumsuz etkilediğini söyledi.''
Kop ''Savrun Fayı ile ilgili şimdiye kadar çok farklı görüşler oraya atıldığını ifade eden Kop, bazı bilim insanlarının fayın uzunluğunu göz önünde bulundurarak 7 büyüklüğünde deprem üreteceğini söylediğini, bazı bilim insanlarının ise söz konusu fayın varlığını bile kabul etmediğini dile getirdi.''
''Doğu Anadolu Fayı dışında Kahramanmaraş'ın 2. bir deprem kaynağı vardır. Bu da Kahramanmaraş Fay Zonu. Maalesef deprem sonrası süreçte biraz bu konuda spekülasyonlar oldu ama gerek MTA ve gerekse de tarafımızdan yapılan çalışmalarda Kahramanmaraş Fay Zonu'nun varlığı ve aktivitesi konusunda şüpheye düşecek bir durumun olmadığı belgelenmiştir. O yüzden de şehrimizin içinden geçen bu fayın 6,5 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem üretebileceği unutulmamalıdır.''

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Eylül 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:06
Akşam 18:49
Yatsı 20:04
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı