Akademiye giriş sürecine ilişkin soru işaretlerine neden olundu

Meclis’in tatile girmesi ile görüşmeleri yarıda kesilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, geçtiğimiz gün Meclis’ten geçerek yasalaştı.

GÜNDEM 14.10.2024, 07:30
Akademiye giriş sürecine ilişkin soru işaretlerine neden olundu
ÖMK ile ilgili tartışmalar devam ederken, kanuna ilişkin Millî Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan eğitimci Fatih Genç, ÖMK’nin yarıda kalmasının nadir bir durum olduğunu ifade ederek, paydaşlardan gelen tepkilerin ardından görüşmelerin yarıda kalmasının ise anlaşılabilir bir sonuç olduğuna işaret etti.

ÖMK görüşmelerine verilen ara sürecinde eğitim paydaşları ve özellikle sendikalar ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini düşündüğünü ifade eden Genç, öğretmenler ise lehine bir gidişatın olacağına yönelik beklentinin oluştuğuna hatırlattı. Genç, “Oylamaya devam edildiğinde onaylanan ve geri çekilen maddeler bize bu müzakerelerde daha çok bakanlık bünyesinde faal çalışmakta olan öğretmenlerin lehinde sonuçlar elde edildiğini ya da edilebildiğini göstermektedir. Atama bekleyen öğretmenler ile özel sektör öğretmenlerinin ise ÖMK ile lehlerinde değil görece aleyhlerinde sonuçlar ile karşılaşılmıştır” dedi.

Kanunun kapsamının incelenmesi ile özellikle atama bekleyen öğretmenlerin etkilendiğine dikkat çeken Genç, kanun kapsamındaki akademi taslağını işaret ederek, “Akademiye girilmesi için KPSS payının yeterli olacağı ve mülakat yapılmayacağı anlaşılmaktadır. Taslakta sadece KPSS oturumundan bahsedilmesi ise ÖABT oturumu ile ilgili soru işaretlerine neden olmuştur. Bakanlığın da bu noktada yönetmelik çalışmalarını ivedi şekilde gerçekleştirip akademiye giriş, usul ve esaslarını net şekilde belirlemesi öğretmenlerin belirsizlik denizinde boğulmasını engelleyecektir. Ayrıca akademi uygulaması ile ilgili olarak bunun dışında da birçok soru işareti bulunmaktadır. Taslaktan akademiye eğitim fakültesi mezunları ile formasyon sahibi öğretmenler gibi pedagoji eğitimine sahip olmayan kaynak bölüm mezunları da girebilecek anlamı çıkmaktadır. Farklılığın ise pedagoji eğitimine sahip kişilerin üç dönem, buna sahip olmayanların ise dört dönem eğitim göreceği şeklindedir. Bu noktada mevcut eğitim fakültelerinin işlevi de açıklığa kavuşturulması gereken bir konudur. Ayrıca dönem ile kastedilen sürelerin, akademi içi uygulama ve ölçme işlemlerinin netleşmesi için de MEB tarafından ÖMK’ya uygun hazırlanılacak yönetmeliğin bir an önce sonuçlandırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Danıştay’da süren davadan dolayı atama bekleyen 2023 KPSS puanına sahip öğretmenlerin mülakat sonuçlarını beklediğine dikkat çeken Genç, akademi uygulamasının hukuken onları etkilemesinin beklenmediğini işaret ederek, “Zaten açıklanmış olan bir atama kılavuzuna tabi süreçten geçtikleri için hukuken sonrasında çıkmış bir kanun kapsamındaki uygulamaya dahil edilmelerini beklemiyorum. Dahil edilmeleri de hukuken sakıncalı ve hakkaniyetten uzak bir durum olacaktır. Kanunun 1 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceği ve akademi eğitiminin de Eylül 2025’te başlayacağı yönünde bilgiler çeşitli mecralarda dolaşmaktadır. Bunları dikkate alacak olursak mevcutta mülakat sonuçları beklenen atama sürecinin ardından yapılacak alımların akademi uygulamasına tabi şekilde gerçekleştirileceği yönünde bir kanaat oluşturabiliriz” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Ekim 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:41
Öğle 12:29
İkindi 15:36
Akşam 18:07
Yatsı 19:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı