Alman devinden asgari ücret için şaşırtan tahmin

Alman devi asgari ücret için tahminini açıkladı! Asgari ücrete yılda bir kez zam yapılıyor.

EKONOMİ 07.10.2024, 20:30
Alman devinden asgari ücret için şaşırtan tahmin
Deutsche Bank ekonomistleri, Türkiye'de gerçekleştirdikleri kapsamlı bir ziyaretin ardından ülke ekonomisiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ekonomistler Yiğit Onay ve Christian Wietoska, "Türkiye Seyahat Notları: İstanbul'dan önemli çıkarımlar" başlıklı raporlarında, yatırımcıların Türkiye ekonomisinde makro-finansal dengelenme konusunda umutlu olduğunu belirtti. Ancak, enflasyon ve asgari ücret zammı gibi konularda önemli risklerin olduğunu da vurguladı.

Rapora göre, piyasa profesyonelleri ve politika yapıcılar, enflasyonun düşüş göstermesi konusunda iyimser olsa da, bu sürecin beklenenden daha uzun sürebileceğini düşünüyor. Özellikle şirketler ve hanehalkının enflasyon beklentilerinin, gerçekleşen enflasyonun 2025 sonunda %45'in altına, 2025 ortasında ise yaklaşık %30'a düşmesiyle daha hızlı azalacağı öngörülüyor.
Deutsche Bank, Türkiye için 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 42,3'ten yüzde 43,9'a, 2025 sonu enflasyon tahminini de yüzde 23,2'den yüzde 25'e yükseltti.

2025 için asgari ücret zammı, enflasyonla mücadelede en kritik konulardan biri olarak öne çıkıyor. Genel görüş, yüzde 25-30 arasında bir zam yapılacağı yönünde. Ancak, yüzde 30'un üzerinde bir artışın işletmeleri zorlayacağı ve enflasyon beklentilerini yükselteceği endişesi taşıyanlar da var.
Asgari ücret dışında da yapılacak maaş zamlarının yüzde 30’un üzerinde olabileceğini düşünenler olduğu gibi, bazı ekonomistlerin de kâr marjlarının azalmasının işletmeleri yüzde 30'un üzerinde zam yapamayacağını, yıl başında birçok şirketin yapacağı ilk zamların yüzde 20 civarında olacağını, 2025’te yıl ortasında bir düzenleme daha yapılacağının öngörüldüğü de ifade edildi.

Ekonomi 2025'te zorlanabilir: Pek çok kişi, 2025'in ilk yarısına kadar ekonomik koşulların işletmeler ve hanehalkı için daha zorlayıcı olacağını düşünüyor.
Para politikası kademeli gevşeyecek: Para politikasının gevşemesiyle birlikte kademeli bir rahatlamanın 2025'in ilk yarısından sonra olmasının beklendiği belirtiliyor.
Yavaşlayan iç talep: Yavaşlayan iç talebin sert bir düşüş göstermesinin beklenmediği, ancak ani bir çöküşün de baz senaryo olmadığı ifade ediliyor.
Deutsche Bank ekonomistlerinin raporu, Türkiye ekonomisinin önündeki belirsizlikleri ve riskleri bir kez daha gözler önüne serdi.
Kaynak: patronlardunyasi

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 07 Ekim 2024
İmsak 05:13
Güneş 06:32
Öğle 12:32
İkindi 15:47
Akşam 18:21
Yatsı 19:35
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı