Amasya misket elmasında hasat başladı: Rekolte hedefi 8 bin ton!

Coğrafi işaretle tescillenmiş Amasya misket elmasının hasadı, 2 bin yıllık bir geleneğin devamı olarak başladı. Bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimini düşürmesi nedeniyle bu yıl 3 bin 642 dekar alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından 8 bin ton rekolte bekleniyor.

EKONOMİ 02.10.2024, 13:40
Amasya misket elmasında hasat başladı: Rekolte hedefi 8 bin ton!
Amasya'da hasat telaşı! 2000 yıllık geçmişi olan misket elmasının hasadı başladı. Üreticiler, bir elmanın Amasya elması olup olmadığını yatay kesildiğinde çekirdeklerinin bulunduğu kısmın yıldız şeklini almasından anlıyor.
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, misket elmasının karakteristik kırmızı-yeşil rengi, eşsiz tadı ve aroması, ince kabuğu, sulu ve gevrek dokusuyla diğer elma çeşitlerinden ayrıldığını ve en lezzetliler arasında yer aldığını vurguladı
Amasya elmasının ortasından yatay olarak kesilmesiyle çekirdeklerinin yıldız şeklini aldığı özelliğinin diğer elmalarda genellikle görülmediğini söyleyen Çetin, "Kesildiğinde tohum yatağı yıldız şeklini alıyor. 5 yıl önce de bu değerli meyvenin coğrafi işareti alınmıştı. Pazarlama ve tanıtımda katkılarını görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünde ektiği elma ağaçlarından ürün alan 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, "Amasya misket elmasını yaşatılmasını isteyen birisiyim. Çünkü tadı, kokusu ve rengiyle, her şeyiyle mükemmel bir elma. Bu Amasya’ya özel bir durum. Diğer yerlerde bu tadı bulamazsınız" dedi.
Bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimini düşürmesi nedeniyle bu yıl 3 bin 642 dekar alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından 8 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Amasya İl Özel İdaresi’nin katkısıyla yürüttüğü Amasya Misket Elması Gen Bahçesi ve Amasya Elması Üretiminin Artırılması Projesi çerçevesinde geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye Amasya misket elması bahçesi tesis edildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı