Anne sütü bu hastalığa bile engel oluyor! Çocuklarınızı korumak için bilmelisiniz

Uzmanların özellikle önerdiği anne sütünün günümüzde sıkça görülmeye başlanmış bir hastalık üzerinde olumlu etkileri bulunduğu yapılan araştırmalarca kanıtlandı. İşte o hastalık…

AİLE 16.07.2024, 15:05
2
Anne sütü bu hastalığa bile engel oluyor! Çocuklarınızı korumak için bilmelisiniz
Son zamanlarda giderek artmaya başlamış olan obezite, çağımızın hastalıklarından biri haline dönüştü. Çocuk yaşlara kadar düşmesiyle birlikte doktorların sıkça önlem almak için çağrıda bulunduğu bir hastalık haline gelen obezite, özellikle çocukluk çağlarında başladığında daha riskli hale dönüşebiliyor. Tüm dünyanın sorunu haline gelmiş olan obeziteye karşı anne sütünün koruyucu olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatike Hançer, obeziteye ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. İşte detaylar…

Obezitenin giderek yaygınlaşmaya başladığına dikkat çeken Uzm. Dr. Hançer, “Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır” diye konuştu. Ardından erkek ve kadınlara göre obezite durumunu açıklayan Hançer, şunları dedi:
“Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18'i, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.”

Obezitenin nedenlerine ilişkin konuşan uzman isim, “Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyokültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağı obezitesindeki artışın sadece genetik yapıdaki değişikliklerle açıklanamayacak derecede fazla olması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı. Ardından anne sütünün önemine değinen Uzm. Dr. Hançer, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Yapılan çalışmalarda, obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu, anne sütü verme süresinin, tamamlayıcı besinlerin türü, miktarı ve başlama zamanlarının obezite oluşumunu etkilediği bildirilmektedir. DSÖ ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından yayımlanan çeşitli dokümanlarda 6 ay tek başına anne sütü verilmesinin, 6’ncı aydan sonra emzirmenin sürdürülmesi ile birlikte güvenilir ve uygun kalite ve miktarda tamamlayıcı besinlere başlanılmasının ve en az 2 yıl emzirmenin devam ettirilmesinin kısa ve uzun dönemde obezite ve kronik hastalık riskini azaltabileceği belirtilmiştir.”

Açıklamalarını “Fazla kilolu olma Avrupa bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur” şeklinde sürdüren Uzm. Dr. Hançer, açıklamalarını noktalarken obezitenin tedavisine ilişkin şu ayrıntıları verdi:
“Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde yüzde 10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Ağustos 2024
İmsak 04:30
Güneş 05:56
Öğle 12:46
İkindi 16:27
Akşam 19:26
Yatsı 20:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı