Aşkabat’ta gezilmesi gereken 9 yer

İran sınırı yakınında, Kopet Dağları’nın eteğinde ve Karakum Çölü’nün tam ortasında bulunan Aşkabat, Türkmenistan’ın başkentidir. Aşkabat gezisi için en uygun zaman dilimi, nisan ve eylül ayları arasıdır.

AİLE 28.06.2024, 02:40
Aşkabat’ta gezilmesi gereken 9 yer
Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat, çölün tam ortasına kurulmuş bir şehirdir. Türkmenistan’ın en büyük şehirleri arasında yer alan Aşkabat, temiz havası ile dikkatleri üzerine çeker. Aynı zamanda kentteki tüm yapılarda, damarsız mermer kullanılmıştır.
Beyaz mermer yapıların hakim olduğu bu kenti ziyaret ettiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerleri, sizler için bu yazımızda kaleme aldık.

Doğalgaz zengini olan kentte hava kirliliği yok denecek kadar azdır. Doğaya gerektiği önemi veren Aşkabat’ta kamuya açık alanlarda sigara tüketilmesi yasaktır. Aynı zamanda araç sahiplerinin her gün düzenli olarak araçlarını yıkaması gerekir. Aksi halde polisler tarafından ceza kesilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanı sıra Aşkabat geziniz sırasında yanınızda mutlaka fazladan nakit para almayı ihmal etmemelisiniz. Nitekim kentte herhangi bir bankamatik bulunmamaktadır. Gezip görülecek yerlere gelindiğinde ise ilk olarak Aşkabat Türkmen Halı Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Müzede tarihi eserleri görebilir ve halıların Türkmenler için ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Bu müzede ayrıca görüp görebileceğiniz en güzel halı örnekleri de yer almaktadır.

Ertuğrul Gazi Camii, Osmanlı Dönemi’ndeki mimariyi en iyi şekilde yansıtan yapılardan biri olarak bilinmektedir. Türkiye’de bir camiyi ziyaret ettiğinizi hissettiren bu yapı, Aşkabat’ın önemli yapıları arasında yer alıyor.

Aşkabat gezilerinizi yürüyerek gerçekleştirmek yerine toplu taşıma kullanarak gerçekleştirmeyi tercih etmelisiniz. Kentteki toplu taşıma araçlarının oldukça ucuz olması, insanların da düzenli olarak bu ulaşım seçeneğini kullanmasını sağlamaktadır. Toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz ve Aşkabat’ın en çok ziyaret edilen lokasyonlarından biri olan Türkmen Güzel Sanatlar Müzesi, güzel sanatlar adına birçok sanat eserini görebileceğiniz bir yerdir. Aynı zamanda bu müzeyi ziyaret ederek, Aşkabat ve Türkmenistan hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çöl Pazarı, Aşkabat ziyaretlerinde mutlaka uğranması gereken yerler arasında bulunuyor. Bu alanda; kadınların el işlemesi rengarenk yerel kıyafetleri, el işlemeli ürünleri ve el emeği ile tasarladığı takıları bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu alanı ziyaret ederken beğendiğiniz herhangi bir ürünü satın alabilirsiniz. Aşkabat’ta Rus ve Avrupa operası izlemek için de bu alanı tercih edebilirsiniz. Akşamları birçok bar ve restoranda açık olduğu için Çöl Pazarı’nı akşam saatlerinde gezerek daha keyifli bir gezi elde edebilirsiniz.

Türkmenistan kültüründe atlar oldukça önemli bir yere sahiptir. Geçmişte kırsal hayatın en önemli unsuru olan atlara bu milletin ne kadar önem verdiğini daha iyi anlamak için Ahalteke Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz. Ülkenin en güzel at cinsi olan Ahalteke, görünüşü ve ihtişamı ile herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Ahalteke atları; dimdik asil duruşu, upuzun kirpikleri ve ipeği andıran uzun tüylere sahiptir.

6 Ekim 1948 yılında Aşkabat’ta meydana gelen depremde toplam yüz bin kişi hayatını kaybetmiştir. Gem ölü hem de yaralıların çok fazla olduğu kentin neredeyse yerle bir olduğu bu felakette yaşamını yitiren insanların anımsanması için bu anıt inşa edilmiştir.

1998 yılında inşa edilen Tarafsızlık Anıtı, Aşkabat’ın simgesel yapıları arasında yer alıyor. Gündüz tüm ihtişamı ile gece ise göz kamaştırıcı ışıklandırması ile dikkatleri üzerine çeken bu yapıyı görmek için her yıl çok sayıda insan Aşkabat’ı ziyaret ediyor.

Cumhuriyet Meydanı, halkın buluşma noktası ve şehrin kalbinin attığı yer olarak kabul edilmektedir. Meydanı çevreleyen çok sayıda tarihi bina ve yeşil alan bulunur. Aynı zamanda bu alanın civarında çok sayıda restoran, kafe, otel ve mağazada yer alır.

Aşkabat ziyaretlerinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de Bağımsızlık Meydanı’dır. Bağımsızlık Meydanı, Aşkabat’ın ülke yönetimi için inşa edilen önemli binalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı