Avrupa Birliği, Çin menşeli araçlar için gümrük vergisi silahını çekti: Elektrikli araçlar yüzde 38 pahalılaşacak!

Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli araçlara ithalat vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Çin'de üretilen elektrikli otomobillere uygulanan haksız sübvansiyonlar nedeniyle 4 Temmuz'dan itibaren gümrük vergilerini önemli ölçüde artıracağını açıkladı. Bu artışla birlikte bazı modellerde vergi oranı yüzde 38,1'e kadar çıkacak.

EKONOMİ 12.06.2024, 15:10
Avrupa Birliği, Çin menşeli araçlar için gümrük vergisi silahını çekti: Elektrikli araçlar yüzde 38 pahalılaşacak!
Türkiye'den sonra Avrupa Birliğide Çin menşeli araçlar için ek gümrük vergisi uygulamasına geçti.
Avrupa Birliği (AB), Çin'de üretilen elektrikli otomobillere uygulanan sübvansiyonlar nedeniyle 4 Temmuz'dan itibaren bazı modeller için yüzde 38,1'e kadar çıkabilecek ithalat vergisini yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.
AB Komisyonu, yürüttüğü soruşturmada Çin'deki elektrikli araç değer zincirlerinin haksız sübvansiyonlardan faydalandığı sonucuna vardı. Bu durumun AB'deki üreticilere ekonomik zarar verdiğini savunan Komisyon, sorunun çözümü için Çinli yetkililerle iletişime geçti.
Görüşmelerde somut bir çözüm bulunamaması halinde, Çin'den elektrikli araç ithalatında uygulanacak geçici dengeleyici vergilerin seviyesi duyuruldu. Vergiler 4 Temmuz'dan itibaren bütün üye ülke gümrüklerince uygulanmaya başlayacak ve daimi vergi kararı yürürlüğe girene kadar da devam edecek.
Çin firmaları arasında yer alan BYD'ye yüzde 17,4, Geely'e yüzde 20, SAIC'e ise yüzde 38,1 oranında ilave vergi uygulanacak. Soruşturma sürecinde AB ile işbirliği yapan diğer Çinli elektrikli otomobil üreticileri yüzde 21 vergiye tabi tutulurken, işbirliği yapmayan diğer firmalar da yüzde 38,1 ilave vergi ödeyecek.
Çin'de de üretim yapan Tesla'ya ise bireysel olarak hesaplanacak bir vergi oranı uygulanabileceği belirtildi. Bu aşamada seçim yapılmayan ve Çin'de üretim gerçekleştiren diğer şirketlerin de özel durumlarının değerlendirilmesi talep edilebilecek.
Son yıllarda Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çin üreticilerinin payı hızla yükseliyor. Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli otomobillerin satışları rakiplerini hızla geride bırakıyor. AB'de satılan elektrikli araçlar içinde Çin markalarının payı 2019'da yüzde 1'in altındayken, son dönemde yüzde 8'e ulaştı. Bu oranın önlem alınmaması halinde hızlı artışını sürdüreceği öngörülüyor.
Avrupa'daki üreticiler de Çin yapımı modellerin iç pazarlarında hakimiyet kurmasından rahatsızlık duyuyor. Söz konusu durumun önüne geçmek için AB, ilave vergi uygulamasına gitmeyi tercih etti.
AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara halihazırda yüzde 10 vergi uyguluyordu. Beklenti, bu oranın yüzde 25 seviyesine yükseltilmesi yönündeydi. Açıklanan son vergi oranları ise bu beklentilerin de üzerinde çıktı.
Çin ise uzun süredir otomotiv sektörünü sübvanse etmediğini savunuyor ve ihracatının batı ülkelerinin yeşil hedeflerine ulaşmasına yardımcı olduğunu öne sürüyor. Söz konusu vergi artışı, AB ile Çin arasındaki ticari ilişkileri gerginleştirebilir ve Çin'den misilleme tepkisi gelebilir.
ABD, geçen ay Çin'den ithal edilen elektrikli otomobiller için tarife oranını 4 kat artırarak yüzde 100'e yükseltmişti. Türkiye de yerli üretimin korunması amacıyla Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirmiş durumda.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Haziran 2024
İmsak 03:28
Güneş 05:14
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı