Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Kırım kararı: Ruslar, Türklerin haklarını ihlal etti!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından yarımadada çok sayıda temel hakkı ihlal ettiğine karar verdi.

GÜNDEM 26.06.2024, 07:40
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Kırım kararı: Ruslar, Türklerin haklarını ihlal etti!
Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettikten sonra yarımada üzerinde Ukraynalılara ve Tatar Türklerine yönelik sistematik insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğine karar verdi.
Büyük Daire, Ukrayna'nın başvurusu üzerine aldığı kararda Rusya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiğine hükmetti.
Mahkeme, Rusya'nın bölgede, AİHS'nin yaşama hakkına ilişkin 2. maddesini ve Tatar Türklerine yönelik tutumu nedeniyle aynı sözleşmenin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.
Rusya'nın Kırım'da özellikle imam ve Ukraynalı Ortodoks rahiplere gözdağı verdiğini ve "zorbalık" ettiğini belirten mahkeme, Rus hükümetinin, en kısa sürede Kırım'a gönderilen mahkumların güvenli şekilde Rusya'daki hapishanelere sevk edilmesini istedi.
Mahkeme, özellikle Tatar Türklerinin evinde aramalar yapan Rus makamlarının, AİHS'nin insanların konutlarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydeden 8. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.
Ukrayna, 2014'te Kırım'ın ilhakından bu yana Rusya'nın bölgede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiğini ve Kırım'da, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde ve Rusya'da Ukraynalıların siyasi görüşleri ve Ukrayna’yı destekleyen eylemleri nedeniyle sistematik olarak "zulüm" gördüğünü savunarak 2014 ve 2018'de AİHM'e başvurmuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı