"Aylık 100 bin TL kazanıyorlar!" diyen taş duvar ustaları, işçi bulmakta zorlanıyor!

Erzincan'da taş işçiliği, kaybolmaya yüz tutan geleneksel bir meslek haline geldi. Taş duvar ustaları, aylık 100 bin TL gibi yüksek bir gelir elde etmelerine rağmen, bu mesleği öğrenmek isteyen veya devam ettirmek isteyen gençleri bulamadıklarını belirtti.

AİLE 26.09.2024, 10:15
Geleneksel taş işçiliği, Erzincan'da hala talep görse de, modern yaşam koşulları ve farklı mesleklere olan ilgi nedeniyle bu alanda çalışan usta bulmak oldukça zorlaştı. Yüksek kazanç potansiyeli sunmasına rağmen, taş işçiliğinin fiziksel zorlukları ve uzun çalışma saatleri, gençlerin bu mesleği tercih etmelerinden alıkoyuyor.

Erzincan'da taş ustaları, aylık ortalama 100 bin TL gibi yüksek bir kazanç elde etmelerine rağmen, fiziksel zorluklar ve uzun çalışma saatleri nedeniyle gençlerin ilgisini çekmekte zorlanıyorlar.
Günlük 3-4 bin TL arasında kazanan Erzincanlı taş ustaları, yazları memleketlerinde, kışları ise Muğla'da olmak üzere yılın büyük bir kısmını taş evler inşa ederek geçiriyor. İnşaat sektöründe taş işçiliği yapan usta sayısının azalmasıyla birlikte, bu alanda çalışanların çalışma koşulları iyileşse de, mesleğin geleceği konusunda endişelerin olduğu belirtilirken, bu işi yapan ustaların da randevu ile çalıştığı ifade edildi.

Ülkemizde yüzyıllardır kullanılan taş işçiliği, modern inşaat yöntemlerinin yaygınlaşması ve usta sayısındaki azalma nedeniyle geleceği belirsiz bir meslek haline geldi. Erzincan'da randevu ile çalışan az sayıda taş ustası, hem bölgenin tarihi dokusunu koruyor hem de yüksek gelir elde ediyor. Ancak bu ustalar, mesleği öğretebilecek gençler bulamadıklarından yakınıyor. Yazları Erzincan'da, kışları Muğla'da çalışan taş ustaları, hem coğrafi koşullara hem de sektörel taleplere uyum sağlayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Ev sahiplerine göre işçilik yaptıklarını söyleyen taş ustalarından Şakir Alkan, "Taşları çekiçle işleyip harçla duvar yapıyoruz. Güzel bir işçilik, eser ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz bu işin sanatkârıyız. Bizden sonra gelenlere de bu işi bırakmayı istiyoruz" diye konuştu.

Taş duvar ustasının pek fazla bulunmadığını aktaran Alkan, "Taş duvar ustalarının günlük 3 bin 500, 4 bin lira, aylık ise yaklaşık 100 bin lira kazanç sağladığını" vurguladı.
5 senedir taş duvar ustalığı yapan Cevdet Akar, "Taşlar makineden geçmediği için biz elle yapıyoruz. Taşı istediğimiz şekle sokuyoruz. Bizim işimiz bu" dedi.

Almanya’da yaşayan, yaz aylarında Erzincan’a gelen gurbetçi Hıdır Yıldız ise Erzincan’da ev yaptırdığını ve bahçesine taş duvar ördürmeyi tercih ettiğini aktardı. Yıldız, taş duvar ustası bulmanın çok zor olduğunu dile getirdi. 
Kaynak: İHA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Eylül 2024
İmsak 05:06
Güneş 06:25
Öğle 12:34
İkindi 15:55
Akşam 18:33
Yatsı 19:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı