Ayrı gayrı yok, herkes perişan!

Toplumun tüm kesimleri yüksek enflasyon ve kötü yönetilen ekonomi nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor.

EKONOMİ 07.07.2024, 04:35
Ayrı gayrı yok, herkes perişan!
Çiftçiler mazot, ilaç, gübre başta olmak üzere yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zorlaşan üretimden ve kazanamamaktan dert yanarken; esnaf peş peşe gelen zamların yenilerini tetikleyeceği uyarısında bulunuyor. Emekliler ise zaten düşük olan alım gücünün, verilen “enflasyon farkı” ile daha da gerileyeceğini belirtiyor. Tüm kesimler “perişanız” ortak noktasında buluşuyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enflasyonun düşmesi için piyasalara güven verilmesi yani zam yapılmaması gerektiğini belirterek, “Son yapılan zamlarla enflasyonun düşmesini beklemek mümkün değil” dedi.

Palandöken, “Mevsimin yaz olması ama zamların peş peşe gelmesi ile hem tarla bitkilerinin hem de sebze meyve vs. gibi diğer ürünlerin düşmesini beklemek mümkün değil. Çünkü akaryakıta gelen zam var. Elektriğe gelen zam, bildiğiniz üzere yüzde 38. Daha arkasından doğal gaz zamlarını ilave edince hizmet sektöründe fiyatların geri gelmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, “Neredeyse dünyanın en düşük alım gücüne doğru yürüyen emeklilerimiz; sosyal yardımlara, aile içi desteklere, hatta komşu desteklerine muhtaç hâle gelmişken ortada hiçbir sorun yokmuş gibi tepkisiz kalamayız” diye konuştu.

Ergün, emeklilerin nefes alamaz duruma geldiğine dikkati çekerek, “Yaklaşık 4 milyon emekli sıfır zam alıyor ve aylığı yine 10 bin TL olarak kalıyorsa ortada çok büyük bir yanlış, hata, ayıp var demektir. Bütün dünya emeklileri gibi insanca yaşamak, başı dik yürümek istiyoruz. Bunu bize borçlusunuz. Emekliye seyyanen refah payı vermelisiniz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklimsel koşullar nedeniyle buğday ve arpada birçok noktada üreticinin umduğunu bulamadığını açıkladı. Üreticinin ürününü müdahale alım fiyatının oldukça altında tüccara satmak zorunda kaldığına dikkati çeken Bayraktar, açıklanan müdahale alım fiyatlarının “acilen” revize edilmesini istedi. Bayraktar, “Buğday için ton başına bin 750 lira, arpa için ton başına 750 lira olan fark ödemesi desteğinin artırılması gerekiyor” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı