Ayvalık tatilinizde mutlaka yapmanız gereken 10 öneri

Balıkesir’in en batısında, Ege Denizi kıyısında yer alan Ayvalık, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki Ayvalık tatilinde mutlaka yapmanız gerekenlerin neler olduğunu biliyor musunuz?

AİLE 27.06.2024, 12:15
1
Ayvalık tatilinizde mutlaka yapmanız gereken 10 öneri
Türkiye’nin Balıkesir şehrinde yer alan Ayvalık, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak biliniyor. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yaz aylarında tercih edilen bu ilçe sadece deniz turizmi bakımından ön plana çıkmamaktadır.
Kültür ve sanat gezilerinin de önemli adreslerinden biri olan Ayvalık’ta tatil yapmayı planlıyorsanız, o zaman sizler için hazırladığımız yapılacaklar listesine mutlaka bir göz atın!

Ayvalık denildiği zaman ilk olarak akla elbette Cunda Adası geliyor. Ayvalık’a çok yakın bir konumda bulunan Cunda Adası, Ege Denizi’nin dördüncü büyük adasıdır. Denize sıfır koyları ve plajları ile denizin tadını çıkartmanıza imkan sunan Cunda Adası, Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş mimarili Rum konakları işle dikkatleri üzerine çekmektedir. Cunda Adası’nda muhteşem bir gün batımı izleyebilir, Aşıklar Tepesi’ni ziyaret edebilir ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Ayvalık merkeze sadece on dakikalık bir mesafede yer alan Çamlık, Osmanlı Dönemi’nden beri yaz aylarını geçirmek için tercih edilen beldeler arasında yer alır. Turizm olanakları gelişmiş olsa da bu belde hala sesiz ve huzurlu atmosferini korumayı başarmaktadır. Çamlık beldesi ziyaretlerinizde; tarihi Rum konaklarını görebilir, zeytin ağaçları arasında doğa yürüyüşleri yapabilir ve en güzel Ege yemeklerini tadabilirsiniz.

Bir girişim köyü olan Küçükköy, restorasyon geçirmiş ve günümüzde girişimcilerin, atölyelerin, kuluçka merkezlerinin durağı haline gelmiştir. Küçükköy, Ayvalık merkeze sadece beş kilometre mesafede yer alır. Tarihi geçmişe de sahip olan bu köyü ziyaret ettiğinizde, sokaklarındaki tarihi dokuyu hissedebilirsiniz. Aynı zamanda birçok sanat galerisine de ev sahipliği yapan Küçükköy, sanat severler tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Ayvalık merkeze on yedi kilometre mesafede bulunan Altınova, Ege Denizi kıyısında yer alan ve günübirlik gezilerin düzenlendiği önemli bir lokasyondur. Tarlaları sarı buğday başakları ile süslü olan Altınova, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafında da ziyaret edilmiştir. Atatürk’ün bu ziyareti sırasında Altınova’nın güzelliğinden etkilendiği de bilinmektedir. Dikili ve Ayvalık arasında kalan Altınova’da yazlık evler, apart oteller ve aile pansiyonları yer alır. Renkli balıklı kayıkları, rengarenk ve hareketli çarşısı ile sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için Altınova oldukça ideal bir seçenektir.

Ayvalık denildiğinde akla gelen yerlerden bir diğeri ise Şeytan Sofrası’dır. Ayvalık’a kadar gidip, Şeytan Sofrası’nı ziyaret etmeden sakın dönmeyin! Ege Bölgesi’nin en güzel manzaralarından birine sahip olan Şeytan Sofrası, antik dönemlerden beri efsanelere konu olan bir bölgedir. Bölgede, yüksek bir tepede doğal olarak oluşan volkanik lavlarla bir masayı andıran kaya oluşumları yer aşır. Adını kızıl gün batımlarındaki gölge oyunlarından alan Şeytan Sofrası, ayak izlerini andıran lav kalıntılarını da içerir.

Cunda Adası’nda yer alan Aşıklar Tepsi, balayı ve romantik bir tatil için Ayvalık’ı tercih edenlerin en uğrak noktalarından biridir. Gün batımı manzarası ile meşhur olan Aşıklar Tepesi’nde yel değirmenleri, çiçekler ile süslenmiş yürüyüş yolları yer alır. Romantik ve huzurlu bir şekilde güneşi batırmak isteyenler, Aşıklar Tepesi’ni mutlaka ziyaret etmelidir.

Badavut Plajı’nın yanında yer alan Sarımsaklı Plajı, Küçükköy’e kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor. Ayvalık’ın en popüler plajlarından biri olan Sarımsaklı, altın renkli kumsalı, sahil kesiminde yer alan kafeleri, restoranları ve otelleri ile ön plana çıkmaktadır.

Şeytan Sofrası’nın altında yer alan plaj, berrak suyu ve çam ormanı manzarası ile oldukça büyüleyici bir etkiye sahiptir. Plajın arka kısmında ye alan çam ormanları, piknik ve kamp yapmak için oldukça idealdir.

Sıcak yaz günlerinde doğanın tadını çıkartmak isteyenler Kozak Yaylası’nı ziyaret edebilir. Ege Bölgesi’nin en güzel yaylarından biri olan Kozak Yayları, Madra Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. Bu alanda fıstık çamı ormanları arasında yürüyüş yapabilir, piknik yapabilir, ahşam yayla evlerini görebilir ve rengarenk çiçeklerle süslü yollarda doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Ayvalık’ta mübadele dönemi öncesi Rumların yoğun olarak yaşadığı bölgede bulunan Taksiyarhis Kilisesi, 1844 yılında Rum Ortodoks Kilisesi olarak yapılmıştır. Kilise günümüze kadar sağlam kalmış ve ilçenin en çok ziyaret edilen anıtsal yapılarından biri haline gelmiştir. Aslına uygun olarak 2012 yılında restore edilmiştir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 01 Temmuz 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:16
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı