Maaş zammı memurlar için yüzde 11,54, emekliler için ise yüzde 15,75 oldu. Ekonomik gerçeklikten uzak olan bu rakamlara memur cephesinden tepki geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, zammın “yok hükmünde” olduğunu söyleyerek, memura yapılacak zammın market raflarına yapılan zamlar karşısında yok olduğunu belirterek, refah payı talebinde bulundu. Yalçın, Yalçın, 7 Ocak Salı günü Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem gerçekleştireceklerini aktardı.
Açıklanan bu rakamlar ile milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranı da netleşmiş oldu. Buna göre, emekliler, 6 aylık enflasyon olan yüzde 15,75'lik zam hakkı elde etti. Memurların zam oranı ise yüzde 11,54 olarak hesaplandı. Memur cephesi ise bu rakamları yetersiz buldu. Rakamlara ilk tepki Memur-Sen’den geldi. Konfederasyonun Genel Başkanı Ali Yalçın, düzenlediği basın toplantısında maaş artışının yetersiz olduğunu ve memur ve memur emeklisine refah payı verilmesini talep etti.
Yüzde 11,54 oranındaki zam rakamının “yok” hükmünde olduğunu belirten Yalçın, “Devletin alacakları için belirlediği yeniden değerleme oranı 1 Ocak itibariyle MTV kamu tesisleri, vergi, harçlar, cezalar için yüzde 43,93. Bununla birlikte 1 yıllık süreçte kira artış oranı yüzde 58,51, doğal gaz artış oranı yüzde 60, akaryakıt ve elektrik yüzde 40’ı bulmuş durumda. Raflardaki durum da bu anlamda aşağı değil. 12 ayda yumurta yüzde 115 artmış durumda, pirinç yüzde 110, yağ yüzde 85, süt yüzde 70 et yüzde 60 artmış durumda. Emekçi henüz maaşını almadan raflardaki zamma maruz kalmış durumda” dedi.
Açıklanan rakamların izah edilebilir bir tarafı olmadığını belirten ve refah payı talebinde bulunan Yalçın, şunları kaydetti:
“Bir an önce memur ve memur emeklisine refah payı verilmeli. Birinci derece 3600 ek gösterge talebi, vaadi, toplu sözleşme kararı bir an önce hayata geçmeli. Mühendislik meslek kanunu çıkarılmalı. Emeklilere seyyanen ödeme yansıtılmalı. Tasarruf tedbirleriyle engellenen koruyucu giyim kazanımımız bir an önce eksiksiz olarak uygulanmalı ve tasarruf genelgesinden toplu sözleşme hükümlerine sarkan kısımlar bir an önce çıkarılmalı. Üniversite idari personelin yer değişikliği düzenlenmesi tamamlanmalı. Yardımcı Hizmetler sınıfı kaldırılmalı. Kamu personel sisteminin sorumlu alanları bu anlamda düzeltilmek zorundadır. Sorunları zamana bırakarak sosyal maliyet üretilmemeli.”
Yalçın, basın toplantısının sonunda 7 Ocak Salı günü Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem gerçekleştireceklerini ve taleplerini bakanlık önünde yineleyecekleri bilgisini de aktardı.