Son Dakika

Bayburt’ta fasulye rekoltesi patladı: Hasat verimli, çiftçi mutlu!

Aydıntepe ilçesine bağlı Çayırköprü köyünde sona eren fasulye hasadı, yüksek rekolteyle çiftçilerin yüzünü güldürdü.

EKONOMİ 04.10.2024, 15:45
1
Bayburt’ta fasulye rekoltesi patladı: Hasat verimli, çiftçi mutlu!
Bayburt'un Aydıntepe ilçesine bağlı Çayırköprü köyünde gerçekleştirilen fasulye hasadında, çiftçiler beklenenin üzerinde bir verim alarak büyük sevinç yaşadı.
Üreticilerin, geleneksel yöntemlerle ve doğaya saygılı bir şekilde ektikleri fasulye tohumları, özenle büyütülerek bereketli topraklarda hasada hazır hale getirildi. Güneşin sıcak ışınları altında ter döken çiftçiler, olgunlaşmış fasulye koçanlarını özenle topladı. Hasat edilen fasulyeler, temizlenerek kurumaya bırakıldı. Güneşin altında kuruyan fasulyeler, geleneksel yöntemlerle saplarından ve kabuklarından ayrıldıktan sonra temizlenerek çuvallara konuldu. Binbir emekle yetiştirilen fasulyelerin bol miktarda hasat edilmesi, üreticilerin yüzünü güldürdü. Bu bereketli hasat, çiftçilerin bir yıllık emeğinin karşılığını almalarını sağladı.
Aşk ile çalışanın yorulmayacağını ve neşeyle çalışarak emeklerini daha keyifli hale getiridiklerini ifade eden çiftçi Bilgehan Sancar, hasada ilişkin şunları söyledi:
Sancar'a göre, ince uzun, yuvarlak ve İspir fasulyesi olmak üzere üç farklı fasulye türü vatandaşların sofralarında yer alıyor. Vatandaşlar, bütçelerine uygun olan fasulye çeşidini tercih ediyor. Fasulye fiyatlarının kilogramı 150 liradan başladığı belirtildi.
Bölgede İspir fasulyesi olarak bilinen fasulye fiyatının da 300 lira olduğunu kaydeden Sancar, devamında şu şekilde konuştu:
"30-40 yıldır tarımla, çiftçilikle uğraşıyorum. İmkanlar ne kadar kısıtlı olursa olsun, elimden geldiğince çalışmaya, üretmeye çalışıyorum. Geçen sene fasulye ekmiştik, havalar soğuktu don vurmuştu fasulyemizi o yüzden evimizin fasulyesini zor çıkarmıştık. Allah’a şükürler olsun bu sene Mevla’m çok verdi. Hasadımız güzel oldu, bol oldu. Emek verdik, alın teri döktük karşılığını aldık. Bundan sonra patatesimiz var, patatese başlayacağız. Fırınlık, yemeklik patateslerimiz var onlara başlayacağız. Elimizden geldiği kadarıyla alın terini akıtmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
"Şu an elimde 3 çeşit fasulye var. Biri ince, uzun, beyaz Bayburt fasulyesi. Biri Bayburt’un yuvarlak fasulyesi, şeker fasulye denilen yuvarlak fasulye. Biz ona Bayburt’ta gundul fasulye diyoruz. Diğeri de, İspir fasulyesi. Onun kilosu 300 lira. O pembeli olduğu için, isim de yaptığı için o biraz pahalı oluyor. Pahalı derken, 300 lira kilosu. İnsanlar tadına, lezzetine, kalitesine göre tercih yapıyorlar. Müşteri önceden numunelik alıyor. 1 kilo, 2 kilo aldığı numunelik fasulyeyi deniyor kararını veriyor. Sonrasında da beğendiği fasulyede talepte bulunuyor. Bayburt gundul fasulye istiyorsa ondan veriyoruz, ince beyaz istiyorsa ondan veriyoruz. Onun fiyatı biraz daha uygundur. İspir fasulyesi de 300 lira hangisini beğenirse onu veriyoruz. Şu ana kadar şikayet gelmedi, fasulyelerimiz kabuk atmıyor, çabuk pişiyor. Akşamdan suya konulduğunda da şişiyor, fındık kadar oluyor. Biz de onları üretiyoruz, ailece geçinmeye çalışıyoruz. Tarım yapıyoruz, çiftçilikle uğraşıyoruz. Allah’ım 7 bin bereket versin, bu sene verimimiz çok oldu" diyerek, "Bu sene şükürler olsun rekoltemiz, verimimiz çok yüksek. Beklentinin üzerinde fasulye oldu. Küçük çiftçi olmama rağmen bir tona yakın tarladan fasulye aldım, Allah’ım 7 bin bereket versin. Bu sene verimimiz çok güzel, çok şahane. Organik tarım yapıyoruz, gübre falan kullanmıyoruz. Emeklerimizin karşılığını hakkıyla aldık.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı