Bolivya'daki askeri darbe başarısız oldu!

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da General Jose Zuniga önderliğinde başlatılan askeri darbe girişimi, Devlet Başkanı Luis Arce ve halkın protestoları sonucu başarısızlıkla sonuçlandı. Luis Arce, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 28.06.2024, 07:40
Bolivya'daki askeri darbe başarısız oldu!
Güney Amerika ülkesi Bolivya'da askeri darbe başarısızlıkla sonuçlandı. Zırhlı araçlarla kamu binalarını sararak darbe girişiminde bulundu. Bolivya Devlet Başkanı Luis Acre, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini belirterek, ordudan, demokrasiye saygı göstermesini istedi. Devlet Başkanı Luis Arce, darbe girişimine karşı demokrasiyi korumak üzere halkı sokağa çıkmaya davet etti. 
Devlet Başkanı Arce, General Zuniga ile hükümet sarayında tartıştı ve askerlere geri çekilme emri verdi. Arce, General Zuniga ve iki üst düzey komutanı görevden alarak yerine Jose Wilson Sanchez’i yeni ordu komutanı olarak atadı. Sanchez’in emriyle askerler ve zırhlı araçlar meydandan çekildi.
Başarısız darbe girişiminin ardından Başsavcılık, General Zuniga hakkında yakalama kararı çıkardı. Zuniga, polis ekiplerince gözaltına alındı ve gazetecilere yaptığı açıklamada masum olduğunu, Arce’nin kendisinden popülaritesini artırmak için yardım istediğini iddia etti.
"Yaptıkları tek şey ülkenin uluslararası imajına zarar vermek. Bugün uluslarararası toplum ve Bolivya halkı, bir darbe girişimine tanık oldu. Demokrasimizi tehdit eden tüm darbe girişimlerine karşı mücadele etmek için ekibimiz ve bakanlarımızla buradayız. Kazandığımız demokrasiyi hiç kimse elimizden alamaz.
Devlet Başkanı Yardımcısı David Choquehuanca ise “Bolivya halkı, bir daha asla darbelere izin vermeyecek” dedi.
Arce, darbe teşebbüsüne liderlik eden General Juan José Ziga ile yüz yüze tartıştı. Bolivya televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde Arce, sarayın koridorunda General Juan José Ziga ile tartışırken görüldü. Arce’nin generale, “Ben senin başkomutanınım. Sana, askerlerini geri çekmeni emrediyorum. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim” dediği duyuldu.
Bolivya basınında çıkan habere göre, darbe girişimini yönetmekle suçlanan Zuniga ve bazı komutanlar, başsavcılığın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı karargahından çıktıktan sonra gözaltına alındı. Haberde, Zuniga'nın polis aracıyla savcılığa götürüldüğü belirtildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı