Bu besinleri her tükettiğinizde ömrünüze ömür ekleniyor! Resmen uzun yaşamın sırrı ortaya çıktı!

DSÖ’nün yapmış olduğu açıklamaya göre dengeli bir şekilde 4 besin grubunu diyet listesine dahil edenler hem kontrolsüz kilo almıyor hem de sağlığını koruyor. Peki bu besin grupları hangisi? İşte liste…

GÜNDEM 08.09.2024, 15:25
Bu besinleri her tükettiğinizde ömrünüze ömür ekleniyor! Resmen uzun yaşamın sırrı ortaya çıktı!
Dünya Sağlık Örgütü (Orijinal kısaltması WHO, Türkçe kısaltması DSÖ), yapmış olduğu araştırmalardan yola çıkarak doğru bir beslenmenin nasıl olması gerektiğini içeren bir rapor yayınladı. Hem kilo almak istemeyen hem sağlıklı beslenmek isteyen hem de ömrünü uzatmak için besinlerden destek almak gerektiğini düşünenlere seslenen DSÖ, yayınlamış olduğu raporda 4 temel besin grubuna yer verdi. Bu grupların diyet listesine mutlaka eklenmesini öneren DSÖ, bu besinlerin insan yaşamını uzatacağını düşünüyor. Peki bu besin grupları hangisi? İşte liste…

Sağlıklı beslenmenin genel sağlığı iyileştirdiği ve kronik hastalıkları önlediği gibi uzun ömrün sırrı olduğu da biliniyor. Bunu ortaya koyan bir araştırma yapan DSÖ, 4 temel besin grubunu diyetlerden eksik etmemeyi öneriyor. Bu grupların başında ise, günlük toplam kalori alımının yaklaşık yüzde 50 ila 60’ını oluşturan karbonhidratlar geliyor. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi kompleks karbonhidratları tercih etmenin uzun ömürlü bir yaşam için daha doğru olduğunu söyleyen DSÖ raporu, aynı zamanda kahverengi pirinç, tam buğday ve yulaf gibi karbonhidratların basit şekerlerden daha sağlıklı olduğunu da hatırlatıyor.

Uzmanların mutlaka beslenme listesine almayı önerdiği proteinler de DSÖ’nün raporunda kendisine yer bulmayı başarmış durumda. Günlük kalori alımının yaklaşık yüzde 10 ila 15’ini oluşturduğu bilinen proteinler, vücut dokularının oluşumunda önemli bir rol oynuyor. Kas kütlesinden eklem ağrılarının giderilmesine kadar vücutta birçok faydalı işleve sahip olan protein alımını günlük olarak yapmayı öneren DSÖ raporu, sadece hayvansal değil, mercimek ve kuruyemiş gibi bitkisel protein içeren gıdaların tüketilmesini de uzun ömürlü bir yaşam için kıymetli buluyor.

Her ne kadar raporunda yağlara yer verse de DSÖ yağ tüketimini önerirken bu tüketiminin sağlıklı yağlardan olması gerektiğinin altını çiziyor. Bu kapsamda zeytinyağı, kuruyemişler ve yağlı balıklar gibi sağlıklı yağları günlük beslenme listesi içerisine almak gerektiğini söyleyen uzman isimler, bu besin maddesinin günlük kalori alımının neredeyse yüzde 20 ila 30’unu oluşturduğunu da hatırlatıyor. Ancak sağlıklı bir yaşam ve uzun ömür için doymuş yağlardan kaçınmak gerekiyor.

Son olarak vitaminler ve mineralleri de günlük beslenme listesine almayı öneren DSÖ raporu, vitamin ve minerallerin bağışıklığın artmasında ve hastalıklara yakalanma riskini önlemesinde oldukça etkili olduğunu söylüyor. Bu nedenle günlük porsiyon olarak bolca vitamin ve mineral içeren meyve ve sebzeleri de tüketmek gerekiyor.  

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Eylül 2024
İmsak 04:55
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:06
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı