Bu yiyecekleri tüketen herkes, tükettiği her an kansere bir adım daha yaklaşıyor! Aman dikkat…

Bazı yiyeceklerin kanser yaptığına ilişkin uyarılar, uzmanların her zaman yaptığı uyarıların başında geliyor. Üstelik uzmanlar, bu yiyeceklerin tüketilmemesi konusunda oldukça katı. İşte kansere adım adım yaklaştıran o yiyecekler…

SAĞLIK 08.09.2024, 12:15
Bu yiyecekleri tüketen herkes, tükettiği her an kansere bir adım daha yaklaşıyor! Aman dikkat…
Bugüne dek yapılan araştırmalar, bazı yiyeceklerin kanser riskini arttırdığını ortaya koymuş bulunuyor. Bu araştırmaların sonuncusu ise, Miami Üniversitesi Sylvester Kapsamlı Kanser Merkezi’nde yapıldı. Bu merkezde yapılan araştırmanın başında olan Dr. Coral Olazagasti, kanserin geçmişte daha çok yaşlı nüfusta ortaya çıktığını, şu an için ise yaşın 30’lara kadar düştüğünü söylüyor. Bu yaş düşüşün beslenme ile alakalı olduğunu belirten Dr. Olazagasti, araştırma sonuçlarına göre bazı besinlerden özellikle uzak durmayı öneriyor. Peki hangi yiyecekler kanser riskini arttırıyor? İşte kansere adım adım yaklaştıran o yiyecekler…

Aşırı işlenmiş yiyeceklerin kanser riskini arttırdığını söyleyen Dr. Olazagasti, Dünya Kanser Araştırma Fonu Beslenme Uzmanı Matthew Lambert’in de daha önce yapmış olduğu uyarıyı hatırlatan açıklamalarda bulundu. Uzman isim bu açıklamada; aşırı işlenmiş gıdalar, yüksek doymuş yağ, şeker ve tuz içeren yiyeceklerin daha az tüketilmesi gerektiğini söylemiş, özellikle de kek, bisküvi, cips, şekerli içecekler, pizza ve hamburger gibi yiyeceklerden uzak durmayı tavsiye etmişti. Kendi araştırmalarında da benzer sonuçların ortaya çıktığını söyleyen Dr. Olazagasti, bu gıdaların kesinlikle tüketiminin sınırlanması gerektiğini düşünüyor.

Dr. Olazagasti ve Dünya Kanser Araştırma Fonu Beslenme Uzmanı Lambert gibi Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nden Profesör Charles Swanton da beslenmenin kanser riskini arttıran faktörlerden biri olduğunu düşünüyor. Prof. Swanton’a göre, düşük lif ve yüksek şeker içeren diyetlerin bağırsak bakterileriyle ilişkili mutasyonlara yol açması hiç şaşırtıcı değilken, ultra işlenmiş gıdalar (UPF’ler), şeker, doymuş yağ ve tuz bakımından yüksek olan gıdalar ile birlikte vitamin ve lif açısından yetersiz olan gıdaların da kansere zemin hazırladığı tartışmasız bir gerçek.

Kansere yol açan gıdalara ilişkin bir araştırma da Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından yapılmış bulunuyor. Bu araştırmaya göre, işlenmiş etleri ‘kanserojen’ olarak sınıflandırmış olan ajans, haftanın her günü kırmızı ve işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanseri riskinin yüzde 40 daha fazla olduğunu araştırmalarca ortaya koymuş durumda. Bu nedenle işlenmiş ve tütsülenmiş et grubundan da kansere yakalanmamak için uzak durmak gerekiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Eylül 2024
İmsak 04:55
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:06
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı