Buzdolabınızdaki gizli düşmanlar: Uzak durmanız gereken besinler

Soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmek çok önemlidir. Bunu yapmanın en etkili yollarından biri de beslenmemize dikkat etmektir. Peki, hangi yiyecekleri soframızdan uzak tutmalıyız?

AİLE 03.07.2024, 02:50
Buzdolabınızdaki gizli düşmanlar: Uzak durmanız gereken besinler
Yemek hazırlarken virüsleri kolaylıkla yayabildiğinizi biliyor muydunuz? Bakteriler ve virüsler oda sıcaklığında sadece 20 dakika gibi kısa bir sürede sayılarını ikiye katlayabilirler.
Farkına varmadan vücudumuza aldığımız bakteriler kusma, ishal, ateş ve daha ciddi rahatsızlıkları tetikleyebilir. İşte çok dikkat edilmesi gereken ürünler.

Dondurulmuş ve iyi pişirilmiş gıdalar genelde güvenli olsalar da, bazı yaygın gıdalara dikkat etmekte fayda var. Çiğ filizler, özellikle alfalfa, koliform gibi bakterilerle kirlenebilir. Artan çorbalar, yahniler ve kızartmalar, zamanla zararlı sporlar barındırabilir. İşte diğer dikkat etmeniz gereken ürünler:

Patates, ton balığı ve yumurta salatası, özellikle oda sıcaklığında bekletildiklerinde stafilokok gibi bakterilerin üremesi için ideal ortam yaratırlar. Meyve salataları, birçok kişi tarafından paylaşıldığı için daha fazla patojene maruz kalabilir.
Hamburgerlerde, özellikle az pişmiş olanlar, yüzey bakterileri iç kısımlara yayılabilir. Pastörize olmayan süt ürünleri ve çiğ deniz ürünleri de yüksek risk taşır.

Delinmiş konserve kutuları ve şişkin kaplar, botülizme neden olabilen klostridium botulinum bakterisinin işaretleridir. Artık fırında patateslerin, folyo içinde iki saatten fazla bekletilmesi botülizm riski yaratabilir. Çiğ domatesler, su tanklarında kirlenebilir ve kesildikten sonra hızla buzdolabına konulmalıdır.
Kavunlar, kesildikten sonra bakterilerin üremesi için ideal nemli bir ortam sağlar. Pastörize olmayan meyve suları, kirlenmiş birkaç elma yüzünden hastalıklara yol açabilir. Hazır etler ve uzun süre beklemiş yumuşak peynirler, listerya bakterisi barındırabilir. Az pişmiş tavuk ve pastörize olmayan yumurtalar, salmonella riski taşır.
Kurabiye hamuru, pastörize yumurta kullansanız bile, unun bakteri taşıyabileceği ihtimali nedeniyle risklidir. Çiğ kuruyemişler, ağaçtan düştüklerinde toprak ve hayvanlar tarafından kirlenebilir. Kuruyemişlerin kabuğu kırıldığında bakterilerin tohuma geçmesine yol açabilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Temmuz 2024
İmsak 03:34
Güneş 05:18
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı