Coğrafi işaretli Ayder balında hasat zamanı: Kilosu 3 bin TL'den satılacak!

Coğrafi işaretle tescillenen Ayder balına olan ilgi her geçen gün artarken, bu sezonki hasat da başladı. Hacettepe Üniversitesinde yapılacak tahlilin ardından balın kilogramının 3 bin liradan satışa sunulacağı belirtildi.

EKONOMİ 18.09.2024, 14:20
1
Coğrafi işaretli Ayder balında hasat zamanı: Kilosu 3 bin TL'den satılacak!
Rize'nin Ayder Yaylası'nda başlayan bal hasadı, bölgenin coğrafi işaretli ürünlerinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Nisan 2022'den bu yana Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Ayder balı, yörenin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.
Hacettepe Üniversitesinde yapılacak tahlilin ardından balın kilogramının 3 bin liradan satışa sunulacağı belirtildi.

Bal hasadı hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, şunları kaydetti:

Ayder balında rekolte ve verimin armasına yönelik "Bal Orman Yolu Projesi"ni faaliyete geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Yaşar, "Projemiz onaylandı. Bu yolu bir yıl içerisinde gerçekleştirerek bal rekoltesini daha yukarlara çıkarmayı hedefliyoruz. Ayder'de endemik bitki türü fazla. Bölgede çok çeşit çiçek var. Bundan dolayı Ayder balı değerli. Buraya gelen ziyaretçilerimiz Ayder balından yesinler" ifadelerini kullandı.
Hacettepe Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile birlikte ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Yaşar, Ayder balının bu sene kilogramı 3 bin liradan satışa sunulacağını da ifade etti.

Kara kovan balı üreticiliği yaptığını söyleyen 65 yaşındaki Ömer Vatandaş ise "Tamamen doğal bir bal. Kovanın içine mum koyulmaz. Kara kovan arıcılığı yapan çok az. Bu sene kara kovan balı iyi. Arıcılık zor. İlgi isteyen bir iş" dedi.

"Ayder balının bölgede 1900-2300 rakım arasında, 100'e yakın arıcı tarafından yaklaşık 1000 kovanda üretiliyor. Geçen yıl 2 ton civarında bal ürettik, bu yıl 5 ton civarında bal olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıldan balımız kalmadı. Bal sağımına başladık. Emeğimizin karşılığını alıyoruz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı