Çorum'da hasat mevsimi geldi, Alaca mor soğanları toplanıyor!

Coğrafi işaretle tescillenmiş Alaca mor soğanının hasat çalışmaları Çorum'un Alaca ilçesinde başladı. Bu yıl verimin dekar başına ortalama 2 ile 2.5 ton mahsul elde edileceği tahmin ediliyor.

EKONOMİ 09.09.2024, 11:05
1
Çorum'da hasat mevsimi geldi, Alaca mor soğanları toplanıyor!
Alaca ilçesinin bereketli topraklarında yetişen mor soğan, hasat mevsimini açtı. Üreticilerin yaklaşık 6 ay sabırla beklediği bu özel ürün, topraktan çıkarıldıktan sonra kuruma ve paketleme işlemlerinden geçerek tüketiciyle buluşacak.
Gün ağarırken tarlalar, mor soğanın hasat telaşına sahne oluyor. Üreticiler, mevsimlik işçilerin yardımıyla topladıkları soğanları öbekler halinde yığıyor. Bu öbekler, "Alaca moru" olarak bilinen soğanların, patos makinesinde titizlikle ayrıştırılarak, takoz, orta ve kıska gibi farklı boyutlarda paketlenmesi için hazır hale geliyor.
İç pazarda olduğu kadar dış pazarda da büyük ilgi gören Alaca mor soğanı, bu yıl rekor seviyelere ulaşan ekim alanlarıyla dikkat çekiyor. Üreticiler, uygun iklim koşulları ve doğru tarım teknikleri sayesinde kaliteli bir ürün elde etmeyi hedefliyor.
Alaca Ziraat Odası'ndan elde edilen son bilgilere göre, bu senenin resmi kayıtlarında 28 bin 447 dekar alanda soğan üretimi gerçekleştirildiğini ve kaliteli ürün elde edilmesi için iklim koşulları ile birlikte sulama ve gübreleme işlemlerinin de doğru yapılmasının gerektiğine dikkat çekilirken, bu yıl verimin dekar başına ortalama 2 ile 2.5 ton mahsul elde edileceği tahmin ediliyor.
Hasat hakkında açıklamalarda bulunan üretici Enver Gündugan, "Alaca morunu Türkiye’de birçok bölgeye gönderiyoruz. Özellikle doğu bölgelerimizde tüketimi yoğun, ayrıca birçok yabancı ülkelere ihraç ediyoruz. Soğanlarımızı tarlada paketleme yaptıktan sonra depolara kaldıracağız. Daha sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerine göndereceğiz" ifadelerini kullandı.
Bu yıl kuraklıktan dolayı rekoltede ve verimde büyük ölçüde kayıp yaşandığını söyleyen Duran Uyar ise "Bu yıl kuraklık nedeniyle verim düşük, bilindiği üzere maliyetler yüksek normalde dekardan 4 ile 5 ton ürün aldığımız yerde bu yıl 400 ile 2 ton verim oldu, geçen yıllarda 4 ila 5 ton verim alınıyordu, Yani bu yıl verimde yüzde 50-60 kayıp var. Şu anda bizden çıkış kilogram fiyatı 10 TL ancak bu durumda bu fiyatta bizleri kurtarmıyor” dedi.
Kaynak: İHA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Eylül 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:06
Akşam 18:49
Yatsı 20:04
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı