Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni stratejik ortağı ilan etti

BRICS zirvesinin dönüşünde, gazetecilere önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması esnasında yeni stratejik ortağı da ilan etmiş oldu.

GÜNDEM 25.10.2024, 12:45
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni stratejik ortağı ilan etti
Ak Parti Genel Başkanı  ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS zirvesinden dönüşte, gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın özellikle Çin Halk Cumhuriyeti ile ilgili yaptığı değerlendirme şaşırtıcı bulundu.
Erdoğan’ın bu açıklamaları Türkiye yine aks mı değiştiriyor sorularına neden oldu. 
Açıklamalarında Türklerle Çinlilerin ortak bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Erdoğan  “Çin ile geçmişten bugüne uzanan bağlarımız bulunuyor. Birbirlerini etkileyerek gelişmiş iki büyük uygarlığın mirasçılarıyız. İlişkilerimizi bu bağlar üzerine inşa ediyor, köklü yeni bağlar oluşturmak için çalışıyoruz.” dedi.
Erdoğan’ın “Çin dünya siyasetinde de ticaretinde de son derece etkin bir ülke. Stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi geliştirmek için yeni adımlar atabiliriz.” değerlendirmesi  ‘STRATEJİK ORTAKLIK’ vurgusu dikkatlerden kaçmadı.
Erdoğan daha önce Çin ile ilgili olarak bu ve benzer bir ittifak tanımlamasında bulunmamıştı.
Çin'den yakın zamanda Türkiye’ye ziyaret beklediklerini  de ifade eden Erdoğan “Ondan sonra da biz iade-i ziyareti yaparız. Sanıyorum bu çok uzun bir zaman almayacak. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping bize bir ziyaret gerçekleştirecek, ardından da biz kendilerine bir ziyaret yapacağız." dedi.
Erdoğan, açıklamasında Doğu Türkistan meselesine değinmemeyi tercih etti.
‘STRATEJİK ORTAK’ tanımını Erdoğan daha çok  ABD için kullanırdı. Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyi  11. Türkiye Yatırım Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye ve ABD iki güçlü stratejik ortak ve 70 yıllık müttefiktir. Bu çok özel ve sağlam temellere dayanan iş birliğimiz, yıllardır dünyanın birçok coğrafyasında barışa, istikrara ve güvenliğe katkı sağlamıştır. Son dönemde yaşanan kritik gelişmeler ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın önemini ve kıymetini bir kez daha göstermiştir” diyerek bu ortaklığın önemine atıfta bulunmuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Ekim 2024
İmsak 05:29
Güneş 06:49
Öğle 12:28
İkindi 15:29
Akşam 17:57
Yatsı 19:12
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı