Son Dakika

D-8 ülkesi Malezya, BRICS'e katılmak için Rusya'ya başvuruda bulundu

İslam ülkelerinin başında gelen D-8 üyesi Malezya, BRICS'e katılmak için Rusya'ya başvuru mektubu gönderdi.

DÜNYA 28.07.2024, 17:35
1
D-8 ülkesi Malezya, BRICS'e katılmak için Rusya'ya başvuruda bulundu
Önemli İslam ülkelerinden biri olan Malezya'nın, BRICS'e katılmak için Rusya'ya başvuru mektubu gönderdiği öğrenildi.
Bernama haber ajansının haberinde, Başbakan Enver İbrahim'in, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u, Malezya'nın Putrayaja kentinde ağırlamasına ilişkin, Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya yer verildi.
Açıklamaya göre, Enver ve Lavrov, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesi, ticaret, yatırım, güvenlik, yüksek öğrenim, bilim ve teknoloji ile turizm dahil olmak üzere çeşitli konularda işbirliğinin genişletilmesi konularını ele aldı.
Malezya'nın BRICS'e katılma arzusu, görüşmenin "ana gündemi" olurken, Malezya, "BRICS'e katılmak için Rusya'ya bir başvuru mektubu gönderdiğini" ve üye ülke ya da stratejik ortak olarak katılmaya açık olduğunu duyurdu.
Görüşmede, Filistin'deki mevcut durum da ele alındı. Malezya, Gazze'de kalıcı bir ateşkes ve insani yardımın yanı sıra Filistin'in Birleşmiş Milletler'e (BM) tam üye olarak kabul edilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Enver, görüşmede, Ukrayna'daki çatışmanın çözümünün diyalogdan geçtiğini söyledi.
Ayrıca Malezya, Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca'nın girişimleri sonucu 1997'de Türkiye öncülüğünde kurulan İran, Mısır, Bangladeş, Endonezya, Nijerya ve Pakistan'ın da aralarında bulunduğu sekiz İslam ülkesinden oluşan D-8 birliğinin üyesi konumunda. 
Öte yandan Türkiye'de BRİCS ülkeleriyle işbirliği konusunda girişimlerde bulunurken diğer yandan da üye ülkeler arasına girebileceği konuşuluyor.

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010'da Güney Afrika'nın, bu yıl da Mısır, Etiyopya, İran ve BAE'nin katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi.
30 ülkenin daha katılmaya hazır olduğu BRICS, küresel ekonomide önemli konuma sahip ve dünya düzeninde alternatif birlik olma yolunda ilerliyor.
Ekonomi ağırlıklı BRICS, gelişmekte olan ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin hakimiyetine direnç gösteren devletlere uluslararası konularda daha fazla temsil ve söz hakkının verilmesi hedefini de güdüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı