Deprem uzmanı o bölgeyi işaret etti. 7 ve üstü deprem üretme potansiyeli var

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 7 ve üzerinde deprem riski olan bölgeler hakkında dikkat çeken açıklamada bulundu.

GÜNDEM 05.09.2024, 19:05
1
Deprem uzmanı o bölgeyi işaret etti. 7 ve üstü deprem üretme potansiyeli var
Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'da 7 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli bulunduğunu belirtti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin Malatya fayı üzerindeki etkilerini araştırdıklarını dile getiren Sözbilir, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Projesi"ni yürüttüklerini açıkladı. Bu projede, ülke genelinden 14 üniversiteden 100'ün üzerinde araştırmacı görev aldı.
Sözbilir, bu projenin Türkiye'nin son yüzyıldaki en kapsamlı yer bilimleri projelerinden biri olduğunu vurguladı. Projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini, AFAD, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve 14 üniversitenin proje kapsamında yer aldığını belirtti.
Malatya fayı üzerindeki hendek yöntemiyle yapılan araştırmalarda fayın aktif ve diri olduğunu gösteren veriler toplandığını ifade eden Sözbilir, "Arguvan segmentinin en az 3 depreme neden olduğunu görüyoruz. Son 10 bin yıl içinde bu fayın 3 kez büyük can ve mal kaybına yol açmış olduğunu tespit ettik. Malatya fayı 7 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Verilerimizi analiz ederek, depremlerin ne zaman ve hangi aralıklarla meydana geldiğini belirleyeceğiz" dedi.
Sözbilir, Malatya'daki Akçadağ ve Kemaliye segmentlerinde yürütülen araştırmaların da bu projeye önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Malatya fayının 3 segmentinin aynı anda mı yoksa sıralı mı kırıldığını belirlemenin, depremlerin büyüklüğünü etkileyebileceğini ifade etti. Projenin sonunda, Malatya'daki deprem riskini ve tehlikesini daha iyi ortaya koyacaklarını söyledi.
Kaynak: DHA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:54
Güneş 06:15
Öğle 12:39
İkindi 16:08
Akşam 18:52
Yatsı 20:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı