Son Dakika

Deprem uzmanı Okan Tüysüz İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli'yi uyardı!

Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, aktif fay haritasını işaret ederek İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli'yi uyardı!

GÜNDEM 28.07.2024, 21:15
3
Deprem uzmanı Okan Tüysüz İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli'yi uyardı!
Sismologlar Türkiye'nin aktif fay hatları hakkında hemen her gün yeni açıklamalarda bulunuyor. Son günlerde yaşanan Marmara ve Çanakkale depremlerinin ardından bu uyarılar daha da arttı. Prof. Dr. Okan Tüysüz, büyük Marmara depremi ve son dönemde fay hatlarında yapılan kazı çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
TGRT'ye konuşan Tüysüz, fay hatlarını kazma nedenlerini şöyle anlattı: "Büyük depremlerin nasıl meydana geldiğini bilmek çok önemli. Geçmişi bilirsek geleceği tahmin etme olasılığımız artıyor. Gelecekte deprem olacak mı? Geçmişte o fay hattında nerede, ne zaman ve ne büyüklükte depremler olduğunu bilerek bu soruya cevap verebiliriz. Bu kesin bir sonuç vermez ama tahminde bulunmamızı sağlar" 

Tüysüz, yıllardır Maraş civarında bu büyüklükte bir deprem beklendiğini ve orada meydana gelen depremlerin şaşırtıcı olmadığını belirttiklerini belirtti.
Marmara depremi konusunda da uyarıda bulunan Tüysüz, "Marmara'da büyük bir deprem yaklaşıyor diyoruz. Bunu nasıl belirliyoruz? Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tarihine bakarak. Bu fay hattının kaç yıldır düzenli olarak deprem ürettiğine ve ne kadar şiddetli olduğuna bakmak gerekiyor.
Deprem haritası tarih tarih not ediliyor. En kritik nokta depremlerin şiddeti ve bu haritanın netleştirilmeye çalışılması. Ancak dünya sürekli hareket halinde olduğu için tahminler not ediliyor. Kesin bir tarih vermek mümkün değil ama tahminlere uygun önlemler almak kesinlikle önemli." dedi.

Türkiye'deki en aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunun altını çizen Tüysüz, Marmara'daki depremlerin yıkıcılığını nüfus yoğunluğuna bağladı.
Tüysüz, gerilim biriktiren fay hatlarının geçtiği illeri İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli olarak sıraladı ve bu bölgeler için uyarılarda bulundu. Bu illerde yaşayan vatandaşların deprem konusunda daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı