Doğum yapan kadın hangi yardımları alır?

Devlet, kadınların iş hayatındaki istihdamını arttırmak ve korumak adına belli başlı yardımlarda bulunur. Kadınların doğum yapması halinde devletten alacağı yadım kalemlerini sizler için bir araya getirdik.

AİLE 31.07.2024, 02:35
Doğum yapan kadın hangi yardımları alır?
İş hayatında aktif olarak yer alan kadınlar, doğum nedeni ile belli bir süre işlerinden uzak kalıyor. Bu süreçte devlet tarafından yeni doğum yapan kadınlara farklı kalemler adı altında maddi destekler sağlanıyor. Bu destekler ile kadınların iş hayatındaki yerlerinin korunması ve çalışmadıkları süreçte maddi olarak herhangi bir zorluk yaşamaması hedefleniyor. Aynı zamanda yapılan bu maddi yardımlar, ailelerine yeni dahil olan bebekleri ile ekonomik düzenlerini kurabilmelerini de desteklemektedir. Devlet tarafından kadınlara yapılan yardımların neler olduğunu ve bu yardımların nasıl alınacağını sizler için araştırdık.

Doğum parası, çocuk parası ya da yenidoğan parası olarak da bilinen bu yardım, devlet tarafından annelere verilen destek ödemeleri arasında yer alır. Bu yardım sadece çalışan kadınlara değil aynı zamanda iş hayatında bulunmayan kadınlara da yapılmaktadır. Çocuk parası olarak da bilinen bu yardım kalemi, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra dünyaya gelen çocuklar için verilmektedir. Bu kapsamda verilen yardım tutarları, her yıl düzenli olarak değişmektedir. Doğum yardımına başvurmak için kişilerin ikametlerinin yer aldığı il ya da ilçelerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Bu başvurudan önce yeni doğan bebeklerin kayıtlarının sisteme işletilmesi ve başvuru dilekçesinin doldurulması gerekir. Doğum parası yardımına başvurmak için gerekli olan evraklar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

Süt parası desteğinin bilinen diğer adı, emzirme ödeneğidir. Anne ya da eşe verilen emzirme ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ya da Bağ-Kur’lu kişilere en az dört ay prim ödemesi halinde verilmektedir. Emzirme yardımı annelere iki yıla kadar ödenmektedir. Bu desteğin tutarı da yine her yıl düzenli olarak değiştirilmektedir. Süt parası başvurusu yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru dilekçesi verilmesi gerekir. Aynı zamanda yeni doğan bebeğin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden de başvurular yapılabilmektedir. Süt parası desteği başvurusunda istenen belgeler şu şekilde sıralanmaktadır;

Yarım gün çalışma desteği, çocuklar okul çağına gelene kadar ödenmektedir. Bu destek için çocukların yaşına dikkat edilmemektedir. Çocuğu üç yaşından küçük olan kadınlar bu desteğe başvuru yapabilmektedir. Üç yaşını geçmemiş çocuklar için ödenen bu destek, çocuklar okul çağına gelene kadar devam eder. Doğum izninin alınmasının ardından başlayan ödemelerin tutarları, yıllara göre değişiklik gösterir.

İş görmezlik ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan annelere, izin dönemleri süresince verilmektedir. İş görmezlik desteğinden faydalanmak için annenin en az doksan gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekir. Desteğin miktarı ise annenin doksan günlük aldığı brüt ücret üzerinden hesaplanır.

Bakım parası, doğum yapan kadınlara çalışmayı sürdürebilmeleri için ödenmektedir. Kreş parası ise bebeklik döneminden oyun çağına gelen çocuklar için verilmektedir. Aylık olarak kreş yardımı maddi durumu iyi olmayan ailelere yapılmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı