Dünya'da ekonomik görünüm: Gözler fed kararında, faiz indirimi gelecek mi?

Bazı merkez bankaları, uzun bir aradan sonra faiz indirimlerine yönelirken, yatırımcılar yılın ikinci yarısında bu adımların ne sıklıkla tekrarlanacağını merak ediyor. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) izleyeceği yol, para piyasalarını ve varlık fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

EKONOMİ 02.07.2024, 10:35
Dünya'da ekonomik görünüm: Gözler fed kararında, faiz indirimi gelecek mi?
Bazı merkez bankaları, uzun bir aradan sonra yılın ilk yarısında faiz indirimlerine gitmeye başladı. Bu durum, yılın ikinci yarısında da faiz indirimlerinin ne sıklıkla yapılacağına dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bu durum, varlık fiyatlarını da oldukça etkiliyor.

Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed)'in faiz indirimi konusunda atacağı adımlar, yatırımcıların karar vermelerini zorlaştırıyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı açıklamalar, bankanın gelecek dönem politikasına dair ipuçları verebilir.

ABD'de son veriler, ekonomik aktivitede bir yavaşlama olduğunu gösteriyor. Özellikle cuma günü açıklanacak olan istihdam raporu verileri, ABD ekonomisinin gidişatı hakkında daha net bilgiler sağlayabilir.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalinin yüzde 71, kasımda ise yüzde 95 olduğunu gösteriyor. Olası bir faiz indiriminin ardından aralık ayındaki toplantıda da ikinci kez faiz indirimi yapılması ihtimali ise yüzde 80 olarak fiyatlanıyor.

Dün teknoloji sektöründe önemli yükselişler yaşandı. Apple hisseleri yüzde 2,9, Amazon hisseleri yüzde 2 ve Microsoft hisseleri yüzde 2,2 değer kazandı.

ABD'li uçak üreticisi Boeing, hisseleri yüzde 2,5 yükseldi. Şirket, parça üreticisi Spirit AeroSystems'ı yaklaşık 4,7 milyar dolara satın alacağını duyurdu.

Evcil hayvanlarla ilgili ürünler satan Chewy'nin hisseleri, açılışta yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı. Ancak gün sonunda yüzde 6,6'lık kayıpla kapandı.

ABD'de çoğunlukla kripto para birimi işlemleriyle ilgilenen ve geçen yıl operasyonlarını durdurma kararı alan Silvergate Capital, iki düzenleyici kurum tarafından toplam 63 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, dün yaklaşık 10 baz puanlık artışla yüzde 4,49 seviyesini test etmesinin ardından bugün yüzde 4,45 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi ise önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 105,9 seviyesinde bulunurken, altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 azalışla 2 bin 327 dolardan alıcı buluyor.

Orta Doğu'da artan gerilimin yanı sıra Atlantik'te kasırga sezonuna ilişkin endişelerin artması, dün Brent petrolün varil fiyatını yüzde 1,9 yükselişle 86,5 dolara çıkardı. Şu sıralarda Brent petrol, önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 86,6 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 0,83, S&P 500 endeksi yüzde 0,27 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,13 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne ise düşüşle başladı.

Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamaların varlık fiyatlarını etkileyebileceği öngörülüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Temmuz 2024
İmsak 03:33
Güneş 05:17
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı