Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı

Son günlerde sık sık eğitim alanında maliyetler gündemde yer bulurken, Saadet Partisi de Trabzon’dan eğitim için seslendi.

GÜNDEM 19.09.2024, 07:40
Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı
Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan, iktidarın izlediği politikalar neticesinde bir temel hak olan eğitimin göz ardı edildiğini belirtti. Turhan, “Bu kazara ya da bilinmeyerek yapılan bir uygulama değil aksine bile isteye, göz göre göre yapılmaktadır. Çünkü eğitimden onlar korkuyorlar, sorgulanmaktan, eleştirilmekten, karşı çıkılmasından korkuyorlar” ifadelerini kullandı.

Eğitimin bir lüks değil her bireyin doğal hakkı olduğunun altını çizen Turhan, ancak yaşanan ekonomik kriz neticesinde bu hakka ulaşımın zorluğuna dikkat çekerek, “Kırtasiye ürünlerinden okul kıyafetlerine, giyim ücretlerinden servis ücretlerine, ders kitaplarından eğitim materyallerine kadar her şey ama her şey ailelerimizin bütçelerini sarsacak kadar pahalı hale gelmiştir. Bu vicdansızlıktır, bu halkına sırtını çevirmektir. Bir çocuğun eğitim masrafları, asgari ücretle geçinen bir ailenin karşılayamayacağı seviyelere ulaşmıştır. Kırtasiye fiyatları, son yıllarda astronomik seviyelere çıktı. İstatistiklere göre, kırtasiye fiyatları son bir yılda yüzde 150'nin üzerinde artış göstermiştir. Eğitimle ilgili harcamalar bir yük olmaktan çıkıp adeta bir yıkıma dönüşmüştür” dedi.

Ekonomik darboğazın sadece eğitim maliyetleri ile sınırlı kalmadığını ifade eden Turhan, özel okullar ile devlet okulları arasındaki farkın da katlanarak arttığının altını çizdi. Turhan, “Bir yandan lüks okullarda en son teknolojiyle eğitim gören çocuklar, diğer yanda kalabalık sınıflarda, yetersiz imkânlarla geleceğe hazırlanmaya çalışan çocuklarımız var. Bir yandan enerci enerci diye devleti zarara uğratanların üstelik bunca şeye rağmen tahliye edilenlerin çocukları lüks arabalara binerek en pahalı okullarda okurken diğer tarafta toprak damlı evlerde, ayakkabıları yırtık, utançtan başını eğip yürüyen çocuklar aynı sınavlara girerek aynı koşullarda değerlendirilecek ve hayatları belirlenecektir. Görüldüğü üzere bu tablo, sosyal adaletsizliği ve ayrımcılığı körüklemekte, zengin ile fakir arasındaki uçurumu daha da derinleştirmektedir” diye konuştu.

Eğitimde yaşanan büyük krize kayıtsız kalamayacaklarını ifade eden Turhan, eğitim alanında yaşanan her krizin geleceği de etkileyeceğinin altını çizdi. Turhan, “Bir an önce eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı, kırtasiye ve eğitim masrafları erişilebilir seviyelere çekilmelidir. Aksi takdirde, geleceğimizi inşa etmesi gereken çocuklarımız, bu sistemin mağduru olmaya devam edecektir” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı