Son Dakika

Ehliyet için sağlık ocağından sağlık raporu alınır mı?

Sürücü belgelerini ilk kez alacaklar ya da yenileyecek kişiler, sürücü belgesi için istenilen sağlık raporunun nereden alınacağını araştırıyor. Bu yazımızda, sağlık raporu için hangi kuruluşlara başvurulabileceğini aktaracağız.

GÜNDEM 14.09.2024, 18:25
1
Ehliyet için sağlık ocağından sağlık raporu alınır mı?
Herhangi bir motorlu taşıtın kullanılabilinmesi için kişilerin ilk olarak sürücü belgesine sahip olması gerekir. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sürücü kurslarına kaydolunmalıdır. Bu etapta kişilerin kurslara belli başlı evraklar teslim etmesi gerekir. Sağlık raporu da bu evraklar arasında yer alır. Peki sağlık raporu almak için hangi sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir? Sağlık kuruluşları tarafından verilen sağlık raporları, kişilerin motorlu taşıt kullanabilecek derecede sağlıklı olduklarını gösteren bir belgedir ve bu belge sadece yetkilendirilmiş hekimler tarafından verilir.

Ehliyet almak için gerekli olan sağlık raporu, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hekimler tarafından verilir. Özel sağlık kurumlarında ise bu görevi genel olarak pratisyen hekimler üstlenir. Ancak belge düzenlenmesine yönelik başvuruyu değerlendiren doktor, gerekli görmesi halinde sürücü adayını ilgili uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edebilir. Yönlendirilen sağlık kuruluşlarındaki değerlendirme şu bölümlerde yer alan uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir;
·         İç hastalıklar
·         Genel cerrahi
·         Kulak, burun, boğaz
·         Nöroloji
·         Göz sağlığı ve hastalıkları
·         Psikiyatri

Yeni ehliyet alacak olan kişiler ve ehliyetini yenilecek olan kişiler tarafından en çok merak edilen soru başlıklarından biri de sağlık ocaklarının ehliyet için sağlık raporu verip vermediğidir. Sağlık ocaklarında görev alan hekimlerden randevu alınması ve gerekli muayenelerin yaptırılmasının ardından ehliyet için sağlık raporu alınabilmektedir. Ancak yapılan sağlık kontrollerinden çıkan sonuçlara göre bu kuruluşta görev alan hekimler, kişilerin daha kapsamlı imkanlara sahip olan hastanelere sevkini gerçekleştirebilir. Aynı zamanda altmış beş yaşın üstünde olan kişilerin, ehliyet yenileme işlemleri sırasında talep edilen sağlık raporlarının sağlık ocağı tarafından verilmediğinin bilinmesi son derece önemlidir. Altmış beş yaş üzeri kişiler, hastanelerdeki ilgili bölümlere muayene olduktan sonra ehliyet için gerekli sağlık raporunu alabilmektedir.

Aile hekimlerinden ehliyet için sağlık raporu almak isteyenlerin kişisel sağlık bilgi formu ile başvuru yapması zorunludur. E-devlet platformu üzerinden ‘kişisel sağlık bilgi formu’nun doldurulması gerekir. Aksi halde ehliyet için gerekli sağlık muayenesi başlatılmamaktadır. Stajyer ehliyet alacak ya da yenileme yapacak kişiler, bu formu doktorlarına teslim etmesi ve doktorlarında formda yer alan bilgileri kontrol etmesi gerekir. Bu sayede olası eksikler hızlı bir şekilde giderilmektedir. Formun teslim edilmesinin ardından hekimler kişilere belli başlı sorular yöneltir. Bu aşamada kişinin hangi tür ehliyet almak için rapora ihtiyacı olduğunu belirtmesi gerekir. Nitekim aile hekimlerinin ehliyet sınıfına göre iki farklı türde rapor hazırlama yetkisi vardır. Birinci ve ikinci grup sağlık raporları özelindeki sınıflandırma şu şekildedir;
·         Birinci Grup Sağlık Raporu: M, A, A1, A2, B, B1, BE, F
·         İkinci Grup Sağlık Raporu: C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE, G

Ehliyet için verilen sağlık raporunun süresi, grup bazında değişkenlik göstermektedir. Yürürlükteki mevzuata göre birinci grubu oluşturan sürücü belgesi sınıfları için düzenlenen sağlık raporunun geçerlilik süresi on yıldır. İkinci grubu oluşturan sürücü belgesi sınıfları için düzenlenen sağlık raporunun geçerlilik süresi ise beş yıldır. Tüm bunlardan ayrı olarak yeni ehliyet alacak olan kişilerin iki yılın ardından yeniden sağlık raporu alması gerekir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Eylül 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:06
Akşam 18:49
Yatsı 20:04
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı