“Ekonomik ve sosyal kriz derinleşiyor”

Saadet Partisi Hatay İl Divan Toplantısı, Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, İl Başkanı Mehmet Harputluoğlu, ilçe başkanları ve partililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

SİYASET 02.09.2024, 04:35
1
“Ekonomik ve sosyal kriz derinleşiyor”
Saadet Partisi Hatay İl Divan Toplantısı, Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, İl Başkanı Mehmet Harputluoğlu, ilçe başkanları ve partililerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının ana gündem maddeleri, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, deprem sonrası rezerv alanı konusu ve Hatay'ın devam eden sorunları oldu.

Ülkenin tarihî bir süreçten geçtiğini; savaşlar, ekonomik ve sosyal krizlerin toplumda derin yaralar açtığını ifade eden Çalışkan, 2023 yılında elde edilen 4,5 trilyonluk bütçe gelirinin 2024 yılında 1 trilyon 256 milyar liralık kısmının sadece faiz ödemelerine gideceğini belirtti. Çalışkan, “Üç lira vergi toplanmış, bir lirasını faize ödüyoruz” dedi. Çalışkan, milyonlarca emekli ve asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşadığına dikkat çekerek, "Milyonlarca emekli 12 bin 500 liraya mahkûm, milyonlarca asgari ücretli 17 bin liraya mahkûm. Ama bir taraftan açlık sınırı 20 bin lira, yoksulluk sınırı 60 bin liranın üzerinde" ifadelerini kullandı.

Deprem felaketinin yaralarının hâlâ sarılmadığını belirten Çalışkan, iktidarı eleştirerek, "Deprem acısını halen yaşıyoruz. Halen acılarımız taze, yöneticiler durumu anlamaktan uzak. Halen bütün uğraşılara rağmen Hatay'daki ve deprem bölgesindeki mücbir sebep süresi ertelenmedi. Zannediyorlar ki hayat Hatay'da normale döndü. Gelip baksınlar. Bir taraftan gayret var ama henüz hayat normale dönmedi" şeklinde konuştu. Çalışkan, deprem bölgesinde, özellikle de Hatay'da mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini vurgulayarak, "En büyük yıkımın Hatay'da olduğu gayet aşikâr. Türkiye'deki toplam 400 konteyner kentin 200'den fazlası Hatay'da. Bu açıdan da normal şartlarda mücbir sebep için öngörülen sürenin mutlak surette tekrar Hatay ve diğer deprem bölgeleri için uzatılması gerekir" dedi.

Rezerv alanı uygulamasının meydana getirdiği belirsizliğe de değinen Çalışkan, "Rezerv alanı muamması da halen devam ediyor. Bir keyfilik idaresiyle karşı karşıyayız. Sesi gür çıkan, bakanı bulan, konuşan, itiraz ederek evini rezerv alanından çıkarıyor. Peki bakanı bulamayıp, bakanla konuşma imkânı olmayan, itiraz edemeyenler ne yapsın? Rezerv alanlarında koruma altındaki bazı binalar insanımıza huzursuzluğa neden oluyor. Neye göre belirleniyor? Halen konutların fiyatları belirlenmedi. Sağlam evini yık, biz yeni yapalım, borçlan ama bunu kaça sayacaksın belli değil. Halen rezerv alanı muamması devam ediyor. Rezerv alanı uygulamasının daha kapsamı ne kadar genişleyeceği belli değil" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 15 Eylül 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:14
Öğle 12:39
İkindi 16:09
Akşam 18:54
Yatsı 20:09
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı