Eksik prim günü nasıl tamamlanır?

Emekli olabilmek için kişilerin belli koşulları yerine getirmesi gerekir. Bu koşullardan biri de prim günlerinin tamamlanmasıdır. Peki eksik prim günü nasıl tamamlanır? İşte yanıtı!

EKONOMİ 07.09.2024, 13:05
2
Eksik prim günü nasıl tamamlanır?
Prim eksikliği, kişilerin emekli olabilmesinin önünde büyük bir engeldir. Yaş şartının ve sigortalılık süresinin yerine getirilmiş olması ancak eksik prim günlerinin bulunması, kişinin emekli olmasını engelleyen bir durumdur. Emekli olmak isteyenlerin tüm şartları eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir. Emekli olmak isteyen kişi 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış ise en az beş bin gün prim ödemesine ihtiyacı vardır. Bu şartları yerine getiren kişiler EYT’den de emekli olabilmektedir. 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için altmış yaş ve yedi bin gün şartı bulunuyor. 20.04.2008 tarihinden sonra sigortalı olan kişiler için ise kademeli yaş uygulaması öngörülmektedir.

Prim eksiği, bir sigortalının emekli olmak için yeterli primi bulunmaması anlamına gelmektedir. Prim eksiği olan sigortalılar, eksik prim günlerini tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanır. Emekli olmak isteyenler borçlanma ya da isteğe bağlı sigorta gibi yolları kullanabilmektedir. Aynı zamanda yapılandırma da emekli olmak isteyenlerin kullanabileceği farklı bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Prim eksiği olması bazen iş veren hatası olabildiği gibi kişilerin sigortasız olarak çalışmayı kabul etmeleri nedeniyle de ortaya çıkabilir. İş veren hatası söz konusu ise bu durumda kişi, geriye dönük hizmet tespit davası açılabilir. Bu sayede sigortalının o iş yerinde ne kadar süre çalıştığı anlaşılır ve iş veren sigortalının primlerini tam olarak yatırmak durumunda kalır. Prim eksiği olanlar iş mahkemelerine dava açarak geriye dönük prim ödemesi alabilir.

Prim eksiği olan kişiler, emekli olmak için borçlanma hakkını kullanabilir. Kadınlar doğum borçlanması yapabilir. Doğum borçlanmasının şartları ise şu şekilde açıklanmıştır;

Gerekli şartları sağlayan kadınlar üç çocuğa kadar ikişer yıl borçlanabilir hakkına sahiptir. Bu da toplamda altı yıllık bir borçlanmanın söz konusu olmasını sağlar. Doğum borçlanmasının yanı sıra farklı borçlanma çeşitleri de bulunmaktadır. Bu borçlanma çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Eksik prim tamamlama işlemi isteğe bağlı sigortalılık ile yapılabilmektedir. Prim eksiği olanların emekliliği ve eksik prim tamamlama işlemleri ‘turkiye.gov.tr’ adres üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır. Platforma girildikten sonra ‘isteğe bağlı’ ibaresi arama alanına yazılır ve isteğe bağlı sigorta ödemesi yapılabilir. Bu hizmetten part time çalışan kişilerin de yararlanması mümkündür.

Geriye dönük eksik prim ödeme aynı şekilde isteğe bağlı sigortayla yapılabilmektedir. Bunun için e-devlet platformu üzerinden başvuru yapılması ve kişinin eksik prim günlerini tamamladıktan sonra emeklilik için başvuru yapması mümkündür. Ancak bu işlemlerde kişinin yaş ve sigortalılık süresini de tamamlamış olması gerekmektedir.

SGK eksik primlerin toplu olarak ödenip ödenemeyeceği birçok kişi tarafından merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. SGK eksik prim toplu ödeme hakkı sadece yurtdışında çalışanlar için bulunur. Yurtdışında yaşayanlar, eksik primleri toplu olarak ödeyebilir. Aynı zamanda bu kişiler EYT’den de yararlanma hakkına sahiptir. Yurtdışında 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, toplu prim ödeyerek EYT hakkından yararlanabilir. 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar ise normal emeklilik şartlarını sağlamaları halinde toplu ödeme yapabilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:54
Güneş 06:15
Öğle 12:39
İkindi 16:08
Akşam 18:52
Yatsı 20:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı