Son Dakika

Eldeki uyuşma ve karıncalanmaya dikkat! Uzmanlar uyardı

Eldeki uyuşma ve karıncalanma nedenleri nedir? Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 21.09.2023, 11:30
1
Eldeki uyuşma ve karıncalanmaya dikkat! Uzmanlar uyardı
Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel elde oluşan uyuşma ve karıncalanma yaşayan insanların bu konuyla alakalı şikayetlerin arttığını vurgulayarak açıklamalarda bulundu. Karpal tünel sendromunun el ve parmaklara yayılabilen ağrı, uyuşma, karıncalanma veya güç kaybı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel,“Uzun süreli bilgisayar, cep telefonu kullananlarda, tenisçilerde, el işleriyle fazla meşgul olanlarda ve ev hanımlarında daha fazla görülür. Karpal tünel sendromu hastanın günlük yaşam ve uyku kalitesini bozabilir. Çok şiddetli olgularda kalıcı his kayıpları gelişebilir” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, Karpal sendromu karşında risk altında olan kişileri uyardı  “Median sinir, bu kanal içinden geçip küçük parmak dışındaki parmakların duyusunu sağlar ve elin bazı hareketlerini yapan kaslara uyarı verir. Karpal tünel sendromu; median sinirin el bilek seviyesinde geçtiği kanal içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sıkışması veya bası altında kalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Karpal tünel sendromu el ve parmaklara yayılabilen ağrı, karıncalanma, uyuşma, güç kaybı veya bu yakınmaların kombinasyonları şeklinde ortaya çıkar. Uyuşukluk ve karıncalanma durumu başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağın dış yarısındadır” diye konuştu.

Karpal tünel sendromunda şikayetlerin günlük aktiviteler sırasında veya gece artabildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Uzel, sözlerine şöyle devam etti: "Hastanın günlük yaşam kalitesini ve uyku kalitesini bozabilir. Çok şiddetli olgularda kalıcı his kayıpları gelişebilir ve başparmağın çevresindeki kaslarda erime görülebilir. Böyle durumlarda başparmağın hareketleri bozulabilir, elin kavraması güçsüzleşebilir ve ince tutuşlarında sıkıntılar ortaya çıkabilir. Şişmanlık, gebelik, damar hastalıkları, diyabet, romatizmal hastalıklar, amiloidoz, akromegali, tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi, alkolizm, el bileği kırıkları, karpal tünel içinde yer alan lipom ve ganglion kisti benzeri iyi huylu kitleler karpal tünel sendromu gelişmesinde risk faktörleri olarak sayılabilir. Gebelik sırasında görülen karpal tünel sendromunun büyük çoğunluğu gebelik süreci tamamlandıktan sonra düzelmektedir".dedi

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Aralık 2024
İmsak 06:17
Güneş 07:43
Öğle 12:44
İkindi 15:14
Akşam 17:35
Yatsı 18:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı