Emekli maaşlarına uygulanacak zam tablosu belli oldu

TÜİK tarafından 3 Temmuz'da açıklanması beklenen Haziran enflasyon oranına göre emekli maaşlarına yapılacak zam netleşecek. Buna göre masadaki 4 formül belli oldu. Peki emekli maaşları ne kadar olacak?

EKONOMİ 23.06.2024, 10:30
Emekli maaşlarına uygulanacak zam tablosu belli oldu
Türkiye genelinde yükselen enflasyon rakamları nedeniyle emekli maaşları Ocak zammından sonra erimeye başladı. En düşük emekli maaşının 10 bin lira olmasına rağmen yaşanan enflasyon nedeniyle açlık sınırın altında kalan maaş skalası emeklilerin geçinmesini zorlaştırdı. 
Yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle emekli maaşlarının erimesi sonrası emekli maaşlarında iyileştirme yapılacağı açıklanmıştı. Buna göre emekli maaşlarına yapılacak zam merak konusu oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında memur emeklileri ise enflasyonun %15'ini aşan bölümü kadar fark ödemesi alacak. Emekliler için 4 farklı formül tartışılıyor. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte emekli maaşları ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları…

Milliyet Gazetesi'nde yapılan haberde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 10.000 TL olan en düşük aylığıyla enflasyon farkı üzerinde bir artış yapılmaması durumunda kök aylıklarına 6.000-8.000 TL bandında olan kesim yapılacağı ifade edilirken arızalanma döneminde devlet katkıları ile 10.000 TL almaya devam edeceği belirtildi. Bu kapsamda aylıklarını enflasyon zammı yansımayacak ve ara zam döneminde taban maaşını yeniden belirlenmesi talep edilecek.

Türkiye genelinde emeklilerin büyük bir bölümünün maaşlarındaki hazine katkısı ile kök aylıklarında herhangi bir değişiklik yapılmazken 13-15.000 arasında yeni bir taban maaşının belirlenmesi bekleniyor. Dile getirilen bir diğer formül ise kök aylıklarının yükseltileri 10.000 TL'ye çekilmesi olmaktadır.

Milyonlarca emekli yapılacak olan zamda refah payında artış olacağını belirtiyor. Buna göre, Temmuz ayı ile birlikte memur emeklilerinin aylıklarına refah payı eklenmesi beklenirken yılbaşında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamlarının memur emeklileriyle eşitlenmesi nedeniyle Temmuz'da emeklilerin memur maaşlarının zam oranlarına göre geride kalması ifade edildi.

Emeklilere verilecek olan zam formüllerinden biride  emekli zamlarının eşitlenmesi yönünde talep gelmektedir. Haziran ayı sonuna yaklaşırken emekliler için netleşen herhangi bir formül bulunmamakla birlikte bayram dönüşünde yeni bir gelişme olmaması durumunda emekli aylıklarının enflasyon oranında zamlanması bekleniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Haziran 2024
İmsak 03:29
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı