Emlak işletmelerine rekor ceza! Konutlardaki fahiş fiyat artışına sert önlem

Bakanlık, yetkisiz emlak işletmelerine ve fahiş fiyat artışı yapanlara karşı idari para cezaları uyguluyor. Bugüne kadar çok sayıda emlak işletmesine 80 milyon lirayı aşkın para cezası kesildi.

EKONOMİ 28.06.2024, 10:35
Emlak işletmelerine rekor ceza! Konutlardaki fahiş fiyat artışına sert önlem
Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe adil, şeffaf ve güvenilir bir ortam oluşturmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda, "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" kapsamındaki faaliyetler sıkı sıkıya takip ediliyor ve yasa dışı işlemlere karşı sert yaptırımlar uygulanıyor.
Bakanlık, ilan platformlarında yer alan aldatıcı ilanların önüne geçmek ve spekülatif fiyat artışlarının önünü kesmek için önemli adımlar atıyor. Bu amaçla, ilan platformlarına ilan veren kişinin kimlik bilgilerini doğrulama ve ilana konu taşınmazın ilan verene ait olduğunu belgeleme yükümlülüğü getirildi.

Yetkisiz emlak işletmelerinin ilan vermesini engellemek için de çalışmalar devam ediyor. İlk aşamada, ilan vermek isteyenlerin kimlik doğrulamaları Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başladı. İkinci aşamada ise yetki doğrulamasının da aynı sistem üzerinden yapılması planlanıyor. Bu sayede, sadece yetkili emlak işletmeleri ilan verebilecek ve yetkisiz ilan girişinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca Bakanlık, kayıt dışı faaliyetleri ve haksız rekabeti önlemek için de emlak sektörüne yönelik denetimlerini yoğunlaştırıyor. Yetki belgesi olmadan emlak ticareti yapan işletmelere bugüne kadar toplam 29 milyon 221 bin 612 lira idari para cezası kesildi.

Emlak sektöründe vatandaşların mağduriyet yaşamaması için konut ilanlarındaki fiyat artışları da yakından takip ediliyor. Geçen yılın ekim ve aralık aylarında 737 emlak işletmesine 73 milyon 700 bin lira, Ocak 2024'te 45 emlak işletmesine 4 milyon 500 bin lira olmak üzere toplamda 782 emlak işletmesine ilan fiyatlarında fahiş artış yapmaları nedeniyle idari para cezası uygulandı. Bu ay ise 107 işletmeye 10 milyon 700 bin lira idari para cezası kesildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı