Emzirme ödeneği kaç kez yatar?

Emzirme ödeneği, doğum yapmış veyahut da yapacak olan kadınlar tarafından merak edilen bir destek modelidir. Peki, emzirme ödeneği kimlere verilir? Emzirme ödeneği başvurusu nereye yapılır? İşte söz konusu destek modeline dair merak edilenler…

EKONOMİ 15.09.2024, 18:50
Emzirme ödeneği kaç kez yatar?
Sosyal Güvenlik Kurumu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve daha pek çok kurum, aile birliğinin desteklenmesi amacı ile birçok yardım modeli geliştirmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın destek modellerinin hemen hemen tamamı ihtiyaç sahiplerini ve dezavantajlı gruplarda yer alan diğer vatandaşları kapsarken Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteklerinden sigortalılar ve sigortalı yakınları yararlanabilmektelerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortalılara ve sigortalı yakınlarına sağladığı destekler, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. Bu kapsamda son dönemlerde öne çıkan destek modellerinden biri de emzirme ödeneği olarak kayda geçmiştir. Peki, emzirme ödeneği tam olarak nedir, kimleri kapsar? Emzirme ödeneği ne kadar? İşte emzirme ödeneğine dair merak edilen tüm ayrıntılar…
Sosyal güvenlik Kurumu, sigortalıları, sigortalı yakınlarını ve emekliler ile emekli yakınlarını kapsayan pek çok ödeme hizmetine sahiptir. Söz konusu hizmetlerden biri de ‘emzirme ödeneği’ başlığı altında hak sahiplerine ulaştırılır.
Emzirme ödeneği, ‘süt parası’ olarak da bilinen bir sosyal yardım programı olarak tanımlanabilir. Bu yardım programının geliştirilmesindeki temel amaç, yeni annelerin bebeklerini emzirmeye teşvik etmektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen emzirme ödeneği süreci, doğum tarihi itibari ile uygulanabilir. Şartları sağlayan tüm yeni anneler, kamu kurumundan süt parası talep etme hakkına sahiptir.
Süt parası veyahut da düzenlemede geçen ismi ile emzirme ödeneği, birçok kişi tarafından düzenli bir destek modeli olarak bilinmektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun söz konusu yardım programına ilişkin yaptığı açıklamalara bakıldığında bu düşüncenin doğru olmadığı görülmektedir.
Emzirme ödeneği birçok kişinin düşündüğü gibi emzirme süresince devam eden bir destek programı değildir. Tek seferlik olan bu ödeme türü, doğumun gerçekleşmiş oluğu tarih itibari ile kamu kurumundan talep edilebilir.
Emzirme ödeneği canlı doğum yapmış olan her kadına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlanmaktadır. Bir sebepten doğum yılında emzirme ödeneğinden yararlanmamış olan kadınlar kamu kurumuna geriye dönük ödeme ile ilgili başvuruda bulunabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vermiş olduğu bilgiye göre emzirme ödeneği, doğum tarihi itibari ile 5 yıl içerisinde kurumun ilgili biriminden alınabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emzirme ödeneğinden yararlanmak isteyen kişilerin ek bir başvuru oluşturmalarına gerek yoktur. Gerçekleşmiş olan doğuma ilişkin rapor, günümüzde sisteme otomatik olarak kaydedilmektedir. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu sistem üzerinden yeni doğum yapmış olan kişileri tespit ederek PTT’ye onlar adına emzirme ödeneğini aktarır.
PTT şubelerine giderek ödemenin yatıp yatmadığını öğrenecek durumda olmayanlar, e- Devlet sistemi üzerinden şahsi ödemelerini sorgulayabilirler.
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere canlı doğum gerçekleştirmiş olan kadınlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan süt parası talep edebilirler. Ancak tüm taleplere olumlu bir şekilde karşılık verilmemektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu kadının veyahut da eşinin sigortalı olması şartını göz önünde bulundurmaktadır. Yanı sıra doğum tarihi öncesindeki 1 yıl içerisinde kişinin veyahut da eşinin adına 120 günlük kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.
Emzirme ödeneği her yıl belirli parametreler çerçevesinde değişmektedir. 2024 yılı süt parası tutarı ise 857 TL olarak hesaplanmıştır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Eylül 2024
İmsak 04:58
Güneş 06:18
Öğle 12:37
İkindi 16:04
Akşam 18:46
Yatsı 20:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı