Son Dakika

Enflasyon bugün açıklanacak! Gözler maaş artışlarında

Memur ve emekli Temmuz zam oranı bugün belli olacak. Milyonların merakla beklediği maaş zammı için son dönemece girildi. 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Bugün Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla memur ve emekliye yapılacak zam netleşecek.

EKONOMİ 03.07.2024, 04:35
Enflasyon bugün açıklanacak! Gözler maaş artışlarında
Haziran ayı enflasyonu bugün açıklanacak. Milyonlarca emekli ve memurun gözü yapılacak maaş artışlarına çevrildi.  Konuyu değerlendiren Prof. Dr. Aziz Çelik, “Emekliler için enflasyon oranında artış yapılacak. Memurlar ve memur emeklileri ise enflasyon oranının yüzde 5,5 civarında altında zam alacak. Enflasyona ezdirmeyeceğiz deniyor ama çoğu insana enflasyonun altında zam verilecek. Asgari ücretliler için ise uygulanan politikalara bakıldığı zaman bir ek zam yapılması beklenmiyor.” dedi.
 Memur ve memur emeklisi, toplu sözleşme farkı ekseninde Temmuz’da zamlı maaş alacak. Memurlar için 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde yüzde 15 zam öngörüldü. 2024 Temmuz döneminde memurlara yüzde 10 zam verilmesi de yine toplu sözleşmede kararlaştırılmıştı. Memur ve memur emeklisi için toplu sözleşme artışının ardından enflasyon farkı da maaşlara eklenecek.

TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamının açıklanmasının ardından emeklilere yapılacak maaş artışları belirlenecek. Açıklanacak enflasyon rakamının ardından emeklilerin maaşlarına yönelik artış da belli olacak. Kök maaş düzenlemesi ile birlikte 10 bin TL’nin altında maaş alan emeklilerin maaşları Hazine desteği ile 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Yapılacak artış ise kök maaşa yapıldığı için bir düzenleme yapılmaz ise birçok emeklinin maaşı 10 bin TL olarak devam edecek.
Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcı Anketi’ne göre, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 25,81 olması beklenirken, Ocak-Mayıs döneminde yüzde 22,72’lik enflasyon farkı oluştu. Haziran ayı enflasyonunun yüzde 2,50 ile yüzde 3 arasında olması bekleniyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıklamıştı. TÜRK-İŞ tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran ayında 4 kişilik aile için açlık sınırını 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırını 61 bin 820 lira olarak hesaplandı.

Haziran ayı enflasyonunun yüzde 3, 6 aylık enflasyonun ise yüzde 26 civarında açıklanacağını düşündüğünü belirten Prof. Dr. Aziz Çelik, “Emekliler için enflasyon oranında artış yapılacak. Kök maaşı 10 bin liranın altında ise artışa bağlı olarak işçi ve BAĞ-KUR emeklileri açısından ek bir yasal düzenleme yapmadığı için bir bölümü enflasyon kadar zam alacak bir bölümü de zam alamayacak. Hükümet emekliler açısından bir iyileştirme yapacağı şu an için görünmüyor. Memurlar ve memur emeklileri ise Haziran ayının enflasyon oranının yüzde 5,5 civarında altında zam alacak. Enflasyona ezdirmeyeceğiz deniyor ama çoğu insana enflasyonun altında zam verilecek. Önümüzdeki 6 ay gelirlerin düşeceği, sıkılaşma politikasının daha da sert geçeceği bir dönem yaşayacağız gibi duruyor. Asgari ücretliler için ise uygulanan politikalara bakıldığı zaman bir ek zam yapılması beklenmiyor.” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Temmuz 2024
İmsak 03:34
Güneş 05:18
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı