Son Dakika

Engelli vatandaşlar için güvenli sokaklar oluşturulmalı

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği üyeleri, son günlerde Ankara ve Samsun’da görme engellilerin uyarıcıların olmaması nedeniyle yaşadıkları kazaları Ankara’da protesto etti. Engellilerin sokakta büyük tehlikeler ile karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada, engelliler için güvenli sokakların oluşturulması çağrısında bulundu.

AİLE 28.07.2024, 04:35
Engelli vatandaşlar için güvenli sokaklar oluşturulmalı
Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği üyeleri, Ankara’da Elvankent metro istasyonunda bir araya gelerek bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, engellilerin önlerine çıkan engellere dikkat çekilerek son günlerde Ankara ve Samsun’da görme engellilerin uyarıcıların olmaması nedeniyle yaşadıkları kazalara vurgu yapıldı.
Toplamsal hayatta engelli olarak yaşamanın zorluğuna dikkat çeken, Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği Genel Başkanı Burhan Gümrükçü, kamu binalarının ve kamuya açık binaların engellilere uygun hale getirilememesinin de engellilerin yaşamını daha da zorlaştırdığını ifade ederek, “Birleşmiş Milletler ‘Engelli Hakları Sözleşmesi’ne taraf olmamıza 5378 sayılı engelliler kanunu çıkmış olduğu halde gerekliliklerini yerine getirmeyen merkezi ve yerel yönetimlerin ihmali yaşamsal zorluğu katmerleştirmektedir. Engelli sivil toplum kuruluşları olarak bugüne kadar zorlaştırıcı engellerin ortadan kaldırılması için gösterdiğimiz çabalarımız hep sonuçsuz kalmıştır. Bu sonuçsuzluk geçmişten bugüne engelli kardeşlerimizin kaza geçirmesine bu kazalar sonucu hayatını kaybetmelerine veya yaralanmalarına sebep olmaktadır” dedi.

Yaşanan kazalara dikkat çeken Gümrükçü, “Tekerlekli sandalyeli bir arkadaşımız kaldırıma çıkmaya çalışırken düşmesi sonucunda kendisine araba çarparak, görme engelli bir arkadaşımız Ankara’da gerekli tedbirin alınmamasından kaynaklı vagon altında kalarak hayatlarını kaybetmesi. Yakın bir geçmişte yine Ankara’da görme engelli bir arkadaşımızın metro istasyonunda raylara düşerek yaralanması, Samsun’da görme engelli evli çiftin hamile eşiyle birlikte açık bırakılan logara düşerek ciddi şekilde yaralanmaları özellikle yerel yönetimlerin ihmalleri sonucudur. Benzeri örnekleri çoğaltmamız mümkündür. İnsan hayatı bu kadar hafife alınmamalıdır” diye konuştu.

Merkezi ve yerel yönetimlere seslenen Gümrükçü, yaşanan kazalar ile ilgili adımların atılması gerektiğini ifade ederek, “Sorumsuzca davranıp ihmallerini sürdüren özellikle yerel yönetimleri tüm engelli camiası adına şiddetle kınıyor, bu sorumsuzluklarından ivedilikle vazgeçmeye, kendilerine değil engellilerin kolayca erişimlerine ve ulaşabilmelerine önem vermeye, görevlerini hakkıyla yapmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı