Fahiş kira artışı sürüyor! Kiracılar daha uygun fiyatlı dairelere yöneliyor

Yeni kira dönemi başladı ve beraberinde kira zammı da geldi. Bu yıl, kiralar Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenecek ve ev sahipleri kiracılarına yüzde 65,07 zam yapabilecek.

EKONOMİ 04.07.2024, 09:30
1
Fahiş kira artışı sürüyor! Kiracılar daha uygun fiyatlı dairelere yöneliyor
Yeni kira dönemiyle birlikte kiralara yapılabilecek zam oranı da belli oldu. Kiracılar, ev sahiplerinden yüzde 65,07'ye kadar zam talebiyle karşılaşabilecek. Bu oran, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artışa göre belirlendi.

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, geçen yıla göre kiralarda yüzde 5-10 arasında düşüş olduğunu belirtti. Fakat bu düşüşe rağmen kiracılar, uygun fiyatlı ev bulmakta zorlanıyor. Taylan, "Vatandaşlar oturduğu semti değiştirmek istemiyor. Ancak uyguna da ev bulamıyor" dedi.


Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleri nedeniyle Antalya, Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde 2023 yılında ev bulmakta büyük sıkıntı yaşanmıştı. Bu illerden gelen birçok kişi kendi şehrine geri döndü. Hacı Ali Taylan, bu nedenle arz-talep dengesinde bir problem olmadığını, ev sayısının yeterli olduğunu fakat fiyatların çok yüksek olduğunu söyledi. Kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşma sağlanamadığı durumlarda ise uygun fiyatlı ev bulmak daha da zorlaşıyor. Taylan, kiraların düşmesi için devlet tarafından satılık veya kiralık konutların piyasaya arz edilmesi gerektiğini vurguladı.

Emlakçı Şaban Özdemir ise uygulamanın sona ermesiyle birlikte ev değişimlerinin artacağını ve kiracıların tedirgin olduğunu belirtti. Özdemir, "Kiracıların birçoğu tedirgin. Zamları karşılayamayacak kiracılar ev arayışına başladı. Daha kira artışı yapılmadan ev soranlar oldu" dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 07 Temmuz 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:19
Öğle 12:49
İkindi 16:39
Akşam 20:08
Yatsı 21:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı