Faiz indirimi ne zaman gelecek? Ekonomistler canlı yayında açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmasından sonra Ekonomistler canlı yayında bu durum hakkında açıklamalarda bulundu.

EKONOMİ 19.09.2024, 15:45
2
Faiz indirimi ne zaman gelecek? Ekonomistler canlı yayında açıkladı
Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararını yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Merkez Bankası  beklentiler dahilinde politika faizini yüzde 50 seviyesinde tuttu. Peki faiz indirimi ne zaman gelir? sorusu merak konusu oldu. Konuyla ilgili ekonomistler CNN Türk canlı yayınında açıkladı. 

Kaynak: Milliyet Gazatesi
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası aylık enflasyondaki düşüşü net olarak görmek istiyor. Biz gıda fiyatlarının negatife döndüğünü gördük. Ağustos ayındaki gıda fiyatlarındaki düşüşü sonraki aylarda görebilecek miyiz? Merkez Bankası ihtiyatlı davrandı. Vatandaşta enflasyonun düşeceği algısı oluşmaya başlamış durumda. 12 ay sonrası enflasyon anketi yüzde 28 iken yüzde 27’ye düştü. 
Vatandaşlar neden beklentilerini iyileştirmeye başladı? Asgari ücretin artırılmaması belirgin oldu. Ücretlerdeki fiyat artışlarının enflasyona katkısı cüzidir. Ara dönemde refah payı artışı olmadan emeklilere zam yapıldı. Biz ana eğilimdeki iyileşmeyi kasım ayı itibarıyla göreceğiz. 
Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Fed’in faiz indirimi kararı sonrası Merkez Bankası’nda gevşeme olur mu diye merak ediyorduk, şu anda ihtiyatlı duruş devam ediyor. Sıkı para politikası enflasyonla mücadelede belli bir noktaya gelinceye kadar devam edecek. 
Şu an enflasyonla mücadele devam ediyor. Talepte bir soğuma söz konusu. Kredi kartı harcamalarında yatay bir seyir vardı, burada bir iyileşme var. Uygulanan para politikası TL’yi daha güçlü hale getiriyor. TL’nin üzerindeki kur baskısı azalmış vaziyette. Enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir patikaya gidiyoruz. ''
Hala şahin mesajlar var, birinci öncelik enflasyonla mücadele. Belki yıl sonuna doğru aralık, ocak ayında biz faiz indirimini konuşmaya başlayacağız. Şu an erken. Enflasyonla mücadele noktasında daha kolay bir sürece giriliyor. ''

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı