Fırında balkabağı tarifi, püf noktaları

Fırında balkabağı, tatlı ve hafif acı tadıyla ortaya çıkan ve eşsiz bir lezzet sunan yemekler arasındadır. Sofranıza renk katmak istediğiniz zaman fırında balkabağını size özel tarif ile hazırlayabilirsiniz.

AİLE 25.06.2024, 03:35
2
Fırında balkabağı tarifi, püf noktaları
Sağlıklı beslenme trendi ile sık sık yapılmaya başlanan fırında balkabağı sağlıklı yemekler arasındadır. Fit ve bir o kadar da hem tatlı hem de tuzlu bir yemek hazırlamak isteyenler fırında balkabağı tarifi deneyebilir. Kendine özgü tadının yanı sıra baharatlar ile çeşitlendirilmesi, yemekten alınan tadı arttıracaktır.

Fırında balkabağı tarifi çok az malzemeden oluşur. Şeker ve balkabağı kullanılması yeterlidir. Süsleme için isteyenler karamelize edilmiş tatları tercih edebilir. Örneğin karamel, ceviz ve şerbet gibi birçok ek ürün fırında balkabağının üzeri için kullanılabilir. Fırında balkabağı yapmak için şu malzemeler gerekir:

Fırında balkabağının malzemeleri az olmasına karşın yapılışı meşakkatlidir. Öncelikle balkabağı kalın dilimler halinde kesilmeli ve kişi sayısına göre dilim sayısı belirlenmelidir. Parçalar eşit bir şekilde kesildikten sonra kabukların soyulması gerekir. Kabuklarını soyan kişiler ardından doğrama işlemine geçmelidir. Orta kalınlıkta dilimler halinde balkabağı davranmalı ve her bir parçanın eşit olmasına dikkat edilmelidir.
Bir tencere ya da tepsinin içerisine bal kabağı eklendikten sonra üzerine şeker eklenir. Şeker ilave edildikten sonra ise tepsinin ya da tencerenin ağzı streç folyo ile kapatılır. Burada önemli olan unsurlardan birisi bekleme süresidir. Yaklaşık 4 ila 5 saat boyunca bal kabağının şekeriyle bekletilmesi daha iyi bir tada sahip olmasını sağlarken sulanmasına da yardımcı olacaktır. Balkabağı gerekli süre boyunca bekledikten sonra 200 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir.

Fırında balkabağı yapan kişiler dilerlerse bekleme süresini kullanmadan doğrudan balkabağını fırına atabilir. Üzerine şeker ekledikten sonra balkabağı doğrudan fırına verilebilmektedir. Bal kabağının sertliği ve pişme derecesi birbiri ile yakındır. Daha sert ya da ağızda dağılmayan bir tat isteyenler yemeği daha kısa sürede pişirilmelidir.
40 dakika ila 30 dakikalık süreçler yeterli olmasına karşın bazı kişiler için 20 – 25 dakikalık pişirme de yeterli olabilir. Fırında balkabağı hazırlamanın püf noktalarından bir diğeri ise fırında bal kabağını hazırlarken her bir dilimin eşit şekilde kesilmesidir. Eşit ölçülere sahip olan balkabakları eşit miktarda pişer. Dolayısı ile daha az pişmiş ya da daha çok pişmiş balkabakları ile karşılaşmak istemiyorsanız püf noktalara dikkat edebilirsiniz.

Fırında balkabağı hazırlayan kişiler dilerlerse yanına tadı dengeleyecek, atıştırmalıkları ekleyebilir. Bir tatlı türü olduğu için yanında kullanılan içecek çok daha önemlidir. Tuzlu ve tatlı dengesini korumak isteyenler genellikle çörek, börek ve bunlara benzer daha çıtır atıştırmalıkları tercih eder. Fırında balkabağı az miktarda şeker kullanıldığında daha sağlıklı olur. Dolayısıyla yoğun bir şerbete sahip olmadığı takdirde doyurucu ve besleyici bir tatlı olacaktır.

Fırında balkabağının kaç kalori olacağı, kullanılan şeker miktarından diğer malzemelere göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda bir porsiyon için belirlenen balkabağının kalorisi genellikle 50 kaloridir.

Fırında balkabağı tarifi yapmak isteyen kişiler ortalama 30 ila 45 dakikalık bir pişirme süresi ile karşılaşır. Daha az sürede pişirme yapılabilmesine karşın bu durum balkabağının daha diri olmasına sebep olur. Acısının azaltılması ve tamamen şekerin aromasını çekebilmesi için 40 ila 45 dakikalık süreç yeterli olacaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Eylül 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:25
Öğle 12:34
İkindi 15:56
Akşam 18:34
Yatsı 19:48
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı