Gaziantep’teki 8 Tarihi Mekan, Eser

Ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep farklı etnik kökenlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu da kentin tarihi açıdan son derece önemli eserlere ev sahipliği yapmasına imkan sunar.

GÜNDEM 19.08.2024, 20:05
Gaziantep’teki 8 Tarihi Mekan, Eser
Gaziantep gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken, eski zamanlardan günümüze kadar gelmeyi başarmış tarihi yapılar ve eserler yer alır. Tarihe merakı olanlar için Gaziantep’te görmesi gereken yerleri bu yazımızda bir araya getirdik.

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Milli Mücadele Müzesi, Milli Mücadele Dönemi’ne ait eserleri sergilemektedir. Gaziantep’in meşhur tarihine ışık tutan bu eserleri görmek için ilçe merkezinden düzenli olarak sefer düzenleyen otobüsler kullanılabilir. Müzede yer alan eserler ile sadece Gaziantep’in değil aynı zamanda Türkiye’nin de geçmişine doğru bir yolculuk yapmak mümkün olacak.

Gaziantep’in en eski yapıları arasında bulunan bu evler, şehre bağlı olan Bey Mahallesi’nde yer alıyor. Kentin sembolü haline gelen bu eseler, kültürel değerleri net bir şekilde gözler önüne sererken aynı zamanda o döneme ait mimari tasarımlarında görülmesine imkan sunuyor. Bu evlerin bazıları koruma altına alınırken bazıları ise günümüzde yayınlanan film ve diziler için set olarak kullanılmaktadır. Bazı evler ziyaretlere kapalı olsa da döneme ait bu yapıların birçoğu ziyaret edilebilmektedir.

Kentin diğer bir sembol yapısı olan Gaziantep Kalesi, Şahinbey ilçesinde yer alıyor. Merkezden yürüyerek kaleye ulaşım sağlanırken aynı zamanda araçlarla ulaşmakta mümkündür. Gaziantep’in en eski yapılarından biri olan kalenin, ikinci yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Günümüzde müze olarak hizmet veren bu kalenin vaktinde gözetleme amacı ile inşa ettirildiği düşünülmektedir. Yılın her dönemi ziyarete açık olan Gaziantep Kalesi aynı zamanda yirmi dört saat boyunca da kapılarını açık tutmaktadır.

Kentin en önemli eserleri arasında yer alan Tarihi Hamam’da yine Şahinbey ilçesinin sınırlarında yer alır. Hamama gitmek için otobüs ya da minibüsler tercih edilebilir. Uzun yıllar boyunca sahip olduğu mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Tarihi Hamam, günümüzde hala aktif olarak hizmet vermektedir. Erkek ve kadın giriş çıkış saatleri değişen bu hamam, Gaziantep kültürünün de vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilmektedir. Tarihi Hamam’ın sahip olduğu manzara ise Gaziantep Kalesi’dir.

Kaleoğlu Mağarası, Gaziantep’in en çok ziyaret edilen tarihi yerleri arasında bulunur. Şahinbey ilçesinde yer alan bu mağaraya ulaşmak için otobüs ya da minibüsler tercih edilebilir. İçerisinde işletmenin de yer aldığı bu tarihi mağara, dekorasyonu ve yapısı ile eskiyi andırırken, verdiği hizmet ile de eski ve yeniyi en iyi şekilde harmanlamaktadır. Yılın her döneminde hizmet verene Kaleoğlu Mağarası, ziyaretçilerini adeta o yıllara geri götürmeyi başaran dekorasyonu ile ön plana çıkmaktadır.

Tarihe merakı olanların Gaziantep’te mutlaka ziyaret etmesi gereken tarihi yerlerden biri de Atatürk Müzesi’dir. Bey Mahallesi’nde yer alan müzeye ulaşmak için otobüs ya da minibüsler tercih edilebilir. Müzede, Atatürk’ün eşyaları ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait eserler sergilenmektedir. Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait eserlerin görülmesi ise kişinin kendini o yıllarda hissetmesini sağlamaktadır.

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde bulunan Rumkale’ye ulaşmak için özel araçların ya da taksilerin tercih edilmesi gerekir. Bizans Dönemi’ne ait bir eser olan Rumkale, eşsiz manzarası ve tarihi dokusu ile kentin görülmeye değer eserleri arasında yer alır. Aynı zamanda Rumkale’nin çevresindeki tekne turlarına da katılmak mümkündür.

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yer alan bu açık hava müzesinde, Gaziantep’in ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarihine dair kalıntıları görmek mümkündür. Farklı eserlere ev sahipliği yapan açık hava müzesinde oldukça eski tarihi eserlerin görülmesi mümkün olduğu gibi aynı zamanda müzede çok sayıda bazalt taşa rastlamakta mümkündür.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 13 Eylül 2024
İmsak 04:51
Güneş 06:12
Öğle 12:40
İkindi 16:11
Akşam 18:57
Yatsı 20:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı